<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Svájci gazdasági vezetők attól tartanak, hogy a frank tovább erősödik, és akár paritásba is kerülhet az euróval, vagyis 1 frank pontosan 1 eurót érhet, ami visszafoghatja a svájci exportot és a munkanélküliség növekedését idézheti elő.

"A paritás kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből" - nyilatkozott Peter Widmer, az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című vasárnapi lapnak.

Ha 1 euró 1 frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne 2-3 ezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat. Így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig 8 millió lakosú országban - mondta a szakember.

A paritás miatt meg is szűnhetnek cégek, elsősorban a kis- és közepes vállalakozások (kkv) körében. Az exportban érdekelt 80 ezer kkv akár 10 százaléka is belebukhat az 1:1-es árfolyamba - tette hozzá Widmer. A svájci frank árfolyama június 1-jén történelmi rekordot ért el az euróval - és a dollárral - szemben. Egy euró akkor 1,2085 frankot ért. A legutóbbi kereskedési napon, pénteken az euró/frank devizapár a csúcs közvetlen közelében, 1,21 frank körüli árfolyamnál zárt.

A Swiss Export elnökéhez hasonlóan vélekednek más gazdasági vezetők is. Hans Hess, a Swissmen elnevezésű lobbicsoport vezetője szerint például ugyancsak komoly az euró-svájci frank paritás esélye. "Ez ugyan a horror forgatókönyv, de sajnos nem a valóságtól elrugaszkodott képzelgés. Ameddig az Európai Unióban nem oldják meg a tagországok adósságproblémáit, addig csak egy út áll a frank előtt, ez pedig a további erősödés felé vezet" - mondta Hans Hess. "Ha sokáig tart még a folyamat, akkor egyes vállalatok összeomlanak, mások pedig kivonulnak az országból" - tette hozzá a szakember a Der Sonntag beszámolója szerint.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.