<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormány által szerdán határozatba foglalt új nyugdíjszabályokat pénteken két törvényjavaslatban terjeszti a kormány a parlament elé, így a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk marad arra, hogy válasszanak a magán- illetve az állami rendszer között - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A parlament december 13-án végszavaz a törvényekről, és aki maradni akar a magánpénztárban, annak január utolsó napjáig kell nyilatkoznia erről. A maradás azt jelenti, hogy a24 százalékos  munkaadói befizetésről az érintett lemond, és csak a saját 10 százalékos befizetése után jut nyugdíjhoz - mondta Selmeczi Gabriella. Hozzátette: a 24 százalékos munkaadói járulékot egyúttal adóvá alakítja a törvényjavaslat.

A továbbiakban a nyugdíjvédelmi megbízott a szóban forgó két törvényjavaslat néhány elemét ismertette. Aki visszalép az állami rendszerbe, és a magán-nyugdíjpénztárban a jelenlegi pénze nem éri el a befizetését, annak a különbséget az állam kiegyenlíti. Akinek viszont hozama van a befizetésein, az azt adómentesen felveheti.

Az állami nyugdíjkassza hiánya jelenleg 800 milliárd forint, ezt a hiányt szünteti meg az állam a hozzá átvitt magánpénztári vagyonból. A befolyó pénz fogadására egy külön alap létesül, amelyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) működtet. A mintegy 3 ezer milliárd forint pénztári vagyon fele magyar állampapírban van, ezeket kivonja az ÁKK a forgalomból, és ezzel csökken az államadósság. A vagyon másik fele magyar-, illetve külföldi részvényekből áll, ezeket nem egyszerre, hanem folyamatosan értékesíti az ÁKK. Az értékesítést egy külön bizottság felügyeli majd.

Aki a jelenlegi vegyes rendszerben szerzett nyugdíj-jogosultságot, annak ez megmarad 2012 első napjáig. Aki önként 2 százalékkal többet fizetett a magán pénztárba, az vagy felveheti azt adómentesen, vagy átirányíthatja az önkéntes nyugdíjpénztárba.

A magán pénztárból az államiba átvitt pénzt külön könyvelik, mivel az a házas- és az élettársak között örökölhető. Az állami pénztárba történt befizetésről szóló bevallást is személy szerint, napra készen könyvelik, de ez csak nyugdíj várományra ad jogosultságot.

Selmeczi Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíj rendszer működtetése nemzeti ügy, abba nem szólhat bele a jelenlegi szabályok alapján az EU.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.