<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Noha eltérő vélemények szólnak a jövőről, jelenleg meglehetősen nagy változásokkal kell szembenéznie annak, aki a fővárosi irodapiacon akár beruházóként, akár bérlőként szeretne érvényesülni. A gazdasági válság ezt a területet sem kímélte, előnyös helyen lévő projektek álltak le, az árak tekintetében pedig szinte kőbe vésett számok lazultak fel az elmúlt hónapokban. Van aki ennek ellenére épít.

"On hold" állapotban van számos, a fővárosba tervezett irodapiaci beruházás, meglepetésre néhány olyan projekt is, melyet piaci szereplők korábban tuti befutónak tartottak. A válság miatti bizonytalanság megfontoltságra késztette a külföldi beruházókat, így sok épülő ház munkálatait megállították, vagy éppen el sem kezdték. Az óvatosság nem volt indokolatlan, ugyanis az A kategóriás irodák tekintetében az akciós bérleti díjak szinte soha nem látott mélységekbe süllyedtek, egyre erősebben alkudnak a meglévő bérlők, sőt néhányan még a költözéstől sem riadtak vissza.


Már csak a múlt a 15 euró

A válság előtti, jellemzően 14-16 eurós négyzetméterenkénti bérleti díj az A kategóriában alaposan redukálódott, egyes újonnan elkészült házak 9-10 eurós négyzetméterárral próbálnak új bérlőket fogni, ami különösen a régebben épült, még éppen hogy az A kategória határát súroló, de ma már leginkább csak elhelyezkedésében jeleskedő házak üzemeltetőinek jelent problémát, akik, ha meg akarják tartani üzletfeleiket, kénytelenek kisebb-nagyobb engedményeket adni.

Ezt már csak azért is meg kell tennie sok irodaház-tulajdonosnak, mivel a leépítések illetve a munkafolyamatok racionalizálása után egyes bérlőknél hirtelen túl sok lett a hely, amit nem igazán szívesen finanszíroznak – így a területcsökkentési igények egyre inkább megszaporodtak az elmúlt hónapokban. Vannak olyanok, akik engednek, mert még mindig jobb egy kisebb területet bérlő, mint egy, a házból teljesen kiköltöző ügyfél. Néhány piaci szakértő mindenesetre a 10 euro alatti bérleti díjat maximum akciósnak tartja, és nem hiszi, hogy tartósan fennmaradhat.

B-C kategóriából lakásba

Noha a kihasználatlansági ráta az A kategória esetében sem olyan fényes már, mint tavaly ilyenkor (szakértők év végére 20 százalékos értéket jósolnak), még nagyobb lehet majd a gond a B és C (korábban nem igazán keresett) házak piacán, hiszen nem egy esetben előfordult, hogy az ezeket bérlő kis és költségérzékeny vállalkozások nemes egyszerűséggel egy bérlakásba tették át székhelyüket. Az A kategóriából azonban – jórészt presztízs és logisztikai okok miatt – egyelőre nem túl magas az átáramlás a gyengébb minőségű házakba.

Pontosan a fenti okok miatt valószínűtlen, hogy az A kategóriás házakban irodát bérlő nagy cégek hirtelen valamelyik külvárosi, B kategóriás házba költözzenek, azonban költségracionalizálás címén várhatóan további alkuajánlatokkal fordulnak majd az üzemeltetőkhöz, melyekben a rögzített euró-forintárfolyamtól kezdve a másodlagos bérbeadási lehetőségen keresztül a területfelmondásig sokféle elem szerepelhet.


Aki kitartóan építkezik

Miközben sok, a népszerű Váci úti irodafolyosóra és környékére tervezett projektet leállítottak, vannak, akik találtak forrást, és folyamatosan mennek előre. A Budaörs közelében megvalósuló Tópark beruházásnak a héten tartották az alapkőletételét, ahol a vállalkozás képviselői 40% feletti előzetes bérbeadottságról számoltak be. Az első irodák 2010-ben kerülnek átadásra, és csak a kezdő ütem finanszírozására 138 millió eurós hitelt használ fel a beruházó.

A közelmúltban több más irodaházat is átadtak, például Dózsa György úton a volt Elektromos Művek szomszédságában, illetve a Váci úton is – azonban szinte minden új projektbe folyamatosan keresik a bérlőket. Piaci adatok szerint még a 2008-ban átadott irodaházak között is van olyan, aki csak 15 százalékát tudta kiadni a területnek, bár az átlag 50-60 százalék környékén mozog.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.