<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai részvényindexek kedden, miután a befektetők arra számítanak, hogy az Európai Unió megmenti majd Görögországot, mely így kikecmereg a válságból. Japánban közben bejelentették, hogy emelkedett a munkanélküliség, ugyanakkor a gyárak termelése is javult.

9693 ponton fejezte be a keddi kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 1,99 százalékkal volt magasabb a hétfői záróértéknél. A hongkongi Hang Seng 1,35 százalékot javított, míg a Shanghai Composite 0,73 százalékkal kapaszkodott feljebb. 2,32 százalékos szárnyalást produkált a nap végére a dél-koreai Kospi, míg a tajvani piac vezető indexe 1,87 százalékot javított.

Jean-Claude Juncker, az EU pénzügyminisztereinek vezetője úgy nyilatkozott, hogy a közösség a jövő hónap végéig egy új mentőcsomagot fogad el Görögország számára. A hír hallatán az euró háromhetes csúcsra erősödött a dollárral szemben, enyhültek a feszültségek a görögök nemfizetésével kapcsolatban. Juncker kizárta annak lehetőségét, hogy teljes adósságátstrukturálásra kerüljön sor, mivel Németország valószínűleg megakadályozná a görög kötvények futamidejének meghosszabbítását. Így pedig nem maradt más, mint az újabb mentőcsomag.

A kedden megjelent makroadatok szerint Kínában hathónapos csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex, miközben az indiai növekedés, a japán és a dél-koreai ipari termelés elmaradtak az előzetes várakozásoktól. Szintén japánban közölték a helyi hatóságok a legfrissebb munkanélküliségi adatot, mely emelkedést mutatott.

mfor.hu