2009. december 16. 10:11

Szeretne magának új kuckót venni, vagy éppen eladáson gondolkodik? Erre számíthat 2010-ben.

Mit hoz a jövő?

"Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010. II. félévétől indulhat erősödésnek, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011 közepére térhet vissza. Az árak alakulása pedig átlagosan a kereslet változásaitól függ; ennek megfelelően a csökkenő tendencia a jövő év első felében még marad” – idézi az mfor.hu-hoz eljuttatott közlemény Kühne Katát.

Az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint a hitelezési volumenek visszaesése tartósabb is lehet, mindenesetre az idei évhez képest jövőre némi növekedésre számít. Igaz, a 2010-es parlamenti választás nehezíti a jövőbe tekintést, mivel a választások eddig is gyakran jelentettek fordulópontot a piac működésében, fűzte hozzá.

A lakáspolitikában végbe menő óvatos javulás segítheti a piacot; ugyanakkor a választásokig, illetve az azt követő hónapokban még nem várható nagy volumenű döntés, a lakosság tehát minden bizonnyal várakozó állásponton lesz.

Ezt némileg ellensúlyozhatja és már januártól forgalomgeneráló tényező lehet az illetékek jövő évtől bevezetett csökkenése. Lakások esetében a négymillió forint feletti rész után a 6-ról 4 százalékra csökkenés egy 20 milliós ingatlannál alapesetben 320 ezer forinttal kevesebb illetékterhet jelent az idei évihez képest.

Sok múlhat azon, mikor lesz vagyonadó

Egy másik jelentős piacbefolyásoló tényező lehet a már elfogadott vagyonadó ingatlanokra kivetett eleme. Ennek bevezetése ugyanakkor - a jelenlegi politikai kommunikáció alapján - a választások eredményén múlik majd. Bár mindezidáig nem volt jellemző, hogy a vevők döntését befolyásolta volna az adóköteles limit figyelembe vétele, jövő év elejétől egyértelműen felkerülhet a keresési paraméterek közé, hogy az ingatlan forgalmi értéke - első lakás esetében - ne haladja meg a 30 millió forintot, áll az Otthon Centrum elemzésében.

Az ingatlanközvetítő-hálózat szakértői úgy vélik, az újlakás-piacra az idén októberben bevezetett támogatott hitel-konstrukció jelenlegi formájában – csakúgy, mint az azóta eltelt hónapokban – önmagában 2010-ben sem lesz pozitív hatással. A beruházók által nyújtott kedvezmények és innovatív értékesítés-ösztönző megoldások továbbra is fennmaradnak.

"Előzetes felmérésünk szerint 2010-ben az idei évhez képest újabb 50 százalékkal eshet vissza az átadott lakásvolumen. Ennek következtében 2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból, ami a jó környéken lévő legkeresettebb lakástípusokat már jövőre is vonzó befektetési alternatívává teheti" – mondta Valkó Dávid, a cég vezető elemzője.

Mi történt 2009-ben?

A tranzakciószámok visszaesése

Az év első hónapjaiban azok is kivártak a vásárlással, akik a szigorodó banki feltételek mellett is hitelképesek lettek volna. Az állami támogatások és a szocpol júliustól való megszüntetése miatt bekövetkezett élénkülés sem ellensúlyozta azonban a nyári látványos visszaesést. Mivel az utolsó hónapok forgalma is csak mérsékelten emelkedett (sokan 2010-re halasztják a vásárlásukat a csökkenő illeték miatt), az Otthon Centrum 2009-ben Budapesten a tavalyi forgalom szűk kétharmadára számít, míg vidéken a visszaesés meghaladhatja az 50 százalékot is.

Csökkenő lakásárak

Ennek üteme elmarad az év elején becsült mértéktől, és tendenciaszerűen csak az év második felében, a támogatások megszűnése miatt amúgy is jelentősen lassuló piacon jelent meg. Kivételt képeznek a panellakások, amelyek ára az év egészében egyenletesen csökkent.


Élénkülő albérleti piac, csökkenő bérleti díjak

A vállalhatatlan lakáshitel-törlesztési feltételek azokat is a lakásbérlet felé terelte, akik rendelkeztek megfelelő önrésszel. Érdekes azonban, hogy mivel a kínálat bővülése meghaladta az újonnan jelentkező keresleti többletet, megindult a bérleti díjak látványos csökkenése. A piac egészére mintegy 10-15 százalékos visszaesés jellemző, ugyanakkor a drágább környékeken a tavalyi bérleti díj akár egynegyeddel is zsugorodhatott.

30 százalékkal kevesebb átadott új lakás 2008-hoz képest

A kereslet ehhez képest még jobban visszaesett, így – szakítva az elmúlt évek csökkenő tendenciájával – Budapesten mintegy 2900-ra nőtt az eladatlan lakáskészlet.

Új értékesítés-ösztönző módszerek

Az újépítésű lakások beruházói rég nem látott erőfeszítésekre kényszerültek, hogy eladják építés alatt álló vagy már megépült lakásaikat. Ilyen például a több nagyobb fejlesztő által bevezetett metódus, miszerint a lakás vevője a foglaló befizetése után adott időtartamig bérleti díj fejében a lakásban lakhat, a vételár fennálló részét majd csak ezt követően kell kifizetnie.


Változatlan ingatlanközvetítői részesedés

Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a szűkülő piacon a vevők – bár eleinte általában önerőből kezdik el a lakás hirdetését – ugyanannyiszor fordultak végül tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. Budapesten átlagosan az eladások 43 százaléka közvetítőn keresztül zajlott.

Lassuló döntéshozatal

Míg 2008-ban az összes eladás 69 százaléka zárult 3 hónapon belül, addig 2009-ben mindössze 46 százalékukat sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. Összességében vidéken, valamint az agglomerációban vált nehézzé az eladás, míg Budapesten a lassulás leginkább az amúgy is hosszabb idő alatt értékesíthető családi házakat érintette.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.