<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miközben 2013-ban a legtöbb lakás a VIII. kerületben épült, addig négy fővárosi kerületben kvázi nem lehet új építésű lakást vásárolni.

Az I, a XVI., a XVII és a XXIII kerületben tíznél kevesebb újonnan épült lakás közül válogathat az, aki esetleg új építésű lakást szeretne vásárolni. A lakóingatlan fejlesztések kvázi megszűnésével ha lassan is, de egyre kisebb az új építésű fővárosi "lakáskészlet". Az OTP Jelzálogbank legfrissebb tanulmánya szerint miközben 2009-ben ez a szám még elérte a 4 ezret, addig jelenleg "csak" 2000 ingatlanból válogathat az, aki ilyenbe szeretne költözni.

A statisztika szerint a legtöbb átadott, de nem értékesített lakás a XIII., a XI., és a III. kerületben található 250 feletti állománnyal. A következő kategóriát a II., a VIII. és a XIV. kerület adja 170-190 új építésű lakással. A sor végén, ahogy az az ábrán is látható a XVI., és a XVII. kerület található, szinte nulla lakással.

Tavaly a VIII. kerületben volt a csúcs

Az OTP kimutatása szerint egyébként tavaly a legtöbb lakás a VIII. kerületben épült, és itt voltak a legnagyobb beruházások is. Négy projekt keretében 452 új ingatlant adtak át. Ebben a listában a második a XIII. kerület volt százzal kevesebb lakással. Tavaly egyetlen egy lakás sem épült az I., az V., a VII, a X., a XIX. és a XXI. kerületben.

A legnagyobb magyar bank statisztikája szerint idei átadással jelenleg 1000-nél kevesebb lakás épül értékesítési céllal. Az OTP jelenleg 73 projektről tud, amelyek közül csak egy XI. kerületi haladja meg a 100-as limitet. Persze, hogy ebből mennyi fog valóban megépülni, egyelőre nem lehet tudni. Valkó Dávid, az OTP ingatlanpiaci elemzője szerint a válság kezdete óta évente tucatnyi projekt áll le, vagy indul újra. "Számtalan 50-90 százalékos készültségi szint közötti, akár 50-100 lakásos épület keresi most is azt a vállalkozó szellemű beruházót, aki befejezné az építkezést."

Mindenesetre ha megépülnek ezek az ingatlanok, akkor a legolcsóbb 2013-14-es átadású lakásokat Pest peremi kerületeiben kell keresni. 230 ezer forint alatti az átlagos kínálati négyzetméterár a XXI. és XXIII. kerületekben, s 300 ezer alatti a limit a XV., XVII., XVIII. és XX. kerületekben.

3-400 ezer forintt/m2 fajlagos áron leginkább a IV., X., XIII., XVI. és XXII. kerületekben érdemes keresgélni. A III., VI., VII., VIII., IX. és XIV. kerületben már négyessel kezdődik az átlagos fajlagos ár, míg a XI. kerületben egyre gyakrabban haladja meg az 500 ezer forintot.

Legdrágábbakként, az I., II., V. és XII. kerület kis társasházi, vagy tetőtér-projektjei gyakran már a 6-800 ezer, sőt, luxus társasházaknál akár az egymillió forintos négyzetméter-árakat ostromolják. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a hirdetett árakból manapság nagy eséllyel lehet engedményeket elérni, jegyzi meg az OTP.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.