2013. május 12. 15:46

Éledezik az ingatlanpiac a Balaton és a többi hazai tó körül, ahol leginkább a vízparti, újszerű apartmanokat, illetve a nagyon olcsó, felújítandó nyaralókat keresik.

Élénkülő kereslet mutatkozik Magyarországon a nyaralók iránt: a vízparti üdülőövezetek többségében nőtt 2012-ben az ingatlanforgalom az előző évhez képest – derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank frissen közzétett piaci helyzetjelentéséből.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a legjelentősebb bővülés 2011-hez képest a Balatonnál volt: a balatonalmádi, a keszthelyi és a siófoki kistérségben több mint 15 százalékkal nőtt az ingatlaneladások száma a 2012-re vonatkozó adatok szerint. "Hasonló mértékben nőtt az adásvételek száma a Tisza-tó környékén a tiszafüredi kistérségben, de a Fertő-tónál és a Dunakanyar környezetében is élénkülő forgalmat mutatnak a statisztikák" - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Hozzáteszi: a Velencei-tónál stagnált a forgalom, míg a Balatonnál Tapolca térségében és Balatonfüred környékén volt némi visszaesés a forgalomban tavaly. 

Az értékesített ingatlanok átlagára a fonyódi kistérségben volt a legmagasabb, 329 ezer forint négyzetméterenként, ezt követi Siófok és térsége 272 ezer forinttal, valamint Balatonfüred 264 ezer forintos négyzetméterárral. Legolcsóbban a Tisza-tó környékén lehetett nyaralót venni, itt 100 ezer forint alatt volt az átlagos négyzetméterár 2012-ben. Utóbbi helyszínt az elmúlt időszak jelentős ökoturisztikai fejlesztései következében felfedezték maguknak a befektetési célú vásárlók is, akik jellemzően magánszálláshely létesítése céljából vásárolnak vendégházként üzemeltethető ingatlanokat.

Árak tekintetében továbbra is inkább a stagnálás, minimális mozgás volt jellemző tavaly. A statisztikák szerint nagyobb, 10 százalékot is meghaladó drágulás a balatonfüredi és a fonyódi kistérségben volt tapasztalható, valamint a Velencei-tó környékén.

Erős a vásárlók pozíciója

Az élénkülés a jelek szerint az idén is folytatódik. "Április eleje óta érzékelünk nagyobb mozgást a Balaton környéki ingatlanpiacon, főleg Budapestről és Kelet-Magyarországról jönnek az érdeklődők, valamint külföldi, svéd és német vásárlók is megjelentek. A kereslet egyértelmű élénkülést mutat, de az eladó ingatlanok száma is növekszik" – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a Balaton déli partján a kereslet főleg Fonyód és Siófok közé eső részre koncentrálódik. A tavalyi évhez hasonlóan ebben a térségben továbbra is népszerűek az új építésű vagy a 3-5 éve épült, újszerű állapotban lévő lakóparki lakások, ezen belül jellemzően a minimum 1,5-2 szobás, 12-17 millió forint körüli vételárú ingatlanok a leginkább keresettek. Önálló nyaralókat, családi házakat változatos árakon keresnek a vevők, és rendszerint komoly alkudozások folynak. A túlkínálat miatt erős a vásárlók pozíciója.

Növekszik a kereslet az olcsóbb – 10 millió forint alatti –, akár elhanyagolt állapotú nyaralók iránt, ilyenekből főként Fonyódtól nyugatra nagy a kínálat. "Az emberek inkább vesznek rosszabb állapotú nyaralót, amelyet az évek során apránként felújítanak, mint jól karbantartottat sokkal drágábban" – világít rá egy érezhető trendre Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a jó adottságú és kedvező ár-érték arányú nyaralókat könnyen el lehet adni a Balatonnál.


A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni.

Nagyon korlátozott számban, de újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a víz közeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek.

"Üdülőövezettől függetlenül általánosságban elmondható, hogy a vevői igényeket alapvetően meghatározza az, hogyan tervezik használni a nyaralót: tavasztól őszig gyakorlatilag leköltöznének-e a tó partjára, vagy csak egy párhetes nyaralás erejéig vennék igénybe az ingatlant. Utóbbiak számára például a part közelsége lényeges szempont, míg akik huzamosabb ideig laknának a nyaralóban, inkább a csendesebb környékeket keresik, a téliesített, nagy kerttel és garázzsal rendelkező nyaralókat" – mondja Kosztolánczy György.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.