TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 10. 13:59

Sem az EKB, sem a Bank of England nem nyúlt a kamatokhoz. Komolyabb meglepetést a jegybankok lépése nem okozott, a kommentárok közül ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy az Európai Központ Bank az inflációs kockázatok elkerülését továbbra is fontosabbnak tartja, mint az alacsony növekedési ütemből fakadó veszélyeket.

Sem az EKB, sem a Bank of England nem nyúlt a kamatokhoz. Komolyabb meglepetést a jegybankok lépése nem okozott, a kommentárok közül ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy az Európai Központ Bank az inflációs kockázatok elkerülését továbbra is fontosabbnak tartja, mint az alacsony növekedési ütemből fakadó veszélyeket.

Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán változatlanul az eddigi 4,0 százalékon hagyta az irányadó kamatot. Az EKB felhívta az esetleges inflációs veszélyre a figyelmet. Tette ezt azután, hogy az áremelkedések üteme az euróövezetben 6 és fél éves csúcson volt decemberben, és a pénzpolitika irányítói elsősorban a bérek oldaláról kiinduló inflációs hatásoktól (főként Németországban) tartanak. Igaz ezzel egyidejűleg viszont az amerikai gazdaság a vártnál is gyorsabb ütemben veszít lendületéből főként a hitelpiaci zavarok következményeképpen, és ez bizonytalanná teszi az eurózóna növekedési kilátásait is.

A magas olaj-és élelmiszerárak, a hitelpiaci zavarok rontják a fogyasztói bizalmat. Az ipari termelés németországi, franciaországi és spanyolországi november havi csökkenése a gazdasági növekedés kifulladására utal. Az eurózóna szolgáltatási szektorának növekedési üteme is 2 és fél éves mélypontra süllyedt decemberre. Egyes közgazdászok az eurózónában a tavalyi gazdasági növekedési ütem felére, 1,3 százalék körüli tempóra számítanak az idén, egyben arra is, hogy ezt két ütemben végrehajtandó kamatcsökkentéssel fogják ellensúlyozni még az idén.

A növekedés ösztönzése érdekében a FED, a Bank of Canada, a Bank of England már mérsékelte is az irányadó kamatokat, és várhatóan a jövőben folytatja a hitelpolitika enyhítését. Az EKB egyelőre nem ezt az utat választotta. Az EKB értékelte, hogy melyik kockázatot tekinti nagyobb fontosságúnak, az infláció másodlagos hatását vagy a növekedési ütem jelentős mérséklődését, egyelőre azonban az eredeti feladatával, vagyis az árstabilitással törődik az EKB.

A BoE, amely a decemberben már csökkentet kamatot, ma nem nyúlt ehhez az eszközhöz, változatlanul 5,50 százalékon hagyta alapkamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi elemzői várakozásnak. Elemzők szerint a bank a növekvő inflációs fenyegetés és az amerikai hitelválság következményei okozta bizonytalanság között kénytelen kamatpolitikájával egyensúlyozni.

Az elemzői előrejelzések szerint szinte biztosnak tűnik, hogy a brit gazdaság az idén lassulni fog. A 2000-2001-es "dotkom-lufi" kipukkanása óta a legborúlátóbb előrejelzéseket adták a brit gazdaság következő egy évére a Financial Times által kérdezett elemzők, akik a tőkepiaci likviditási apály hatásaként jelentős ingatlanpiaci árzuhanást, sőt több mint egyharmados eséllyel recessziót is jósoltak. A londoni üzleti napilap által elvégzett hagyományos év eleji felmérés összesítése szerint a megkérdezett 55 szakértő közül több is aggasztó jelként emelte ki, hogy a korábbiaknál kevésbé hatékonynak tűnik a legfőbb jegybanki likviditásszabályozó eszköz, a kamatpolitika.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.