2007. július 17. 07:48

Amerika már nem volt az igazi, nekünk is kijárna egy korrekció. De mikor?

Egyre többen mondják, hogy kijárna már egy korrekció. Csak éppen a két papír (Mol, OTP), ami viszi az indexet, nem így gondolja. Ráadásul aki el akart adni (főleg a Mol esetében), az kitakarította a portfóliójából az olajpapírt és a szűkülő közkézhányad mellett a papír mozgása lefele korlátoltabb.

A Mol természetesen újabb adag papírt vett: a cég 2007. július 16-án 187.958 darab sajátrészvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az ING Bank Zrt., mint befektetési szolgáltató közreműködésével 29.546 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 1.999.883 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.
Mosonyi úr tegnapi sajtótájékoztatója is igen érdekes volt, amikor lefikázta az OMV-t, és a jelenlegi helyzetet elemezve elmondta, hogy a Mol milyen jó cég. Igen ám, de a 14-15-ös P/E nem a mának szól, hanem a jövőbe vetett bizalomnak kellene, hogy a jele legyen. A verseny erősödésével (OMV, orosz konkurensek) azonban korántsem biztos, hogy olyan nagy király lesz a cég. Miután most elverték a pénzüket (1,6 milliárd dollárt), akvizícióra nem nagyon lehet számítani. Ráadásul az INA-ban sem lehet tudni, hogy mikor tudná növelni a részesedését a Mol, miután a horvátoknál épp a helyi privatizációs szervezet (és az ott elkövetett visszaélések) miatt alakult ki kormányválság. Szóval szép-szép, hogy megvédik magukat rövid távon csak épp a cég növekedésének biztosítását nem nagyon lehet látni.

A nyitást követően azért egy enyhe eladói nyomás után az index és a Mol (29200, -500 Ft) is lefele vette az irányt. A nagyobb papírok közül az OTP esett még 1 százalékot, a többi részvény a tegnapi naphoz hasonlóan inkább stagnál.

Délutáni update

Mielőtt a záró árak unalmas áradata jönne nézzük hogy látják az MTI által idézett elemzők a Mol helyzetét.

Külföldi befektetési elemzők jobbára szkeptikus felhangot ütnek meg a Mol stratégiai elképzeléseiről. Szerintük az organikus növekedési stratégia inkább kozmetikázása annak, hogy a stratégia alól "elfogy a talaj" (ezt támasztja alá a részvényvisszavásárlás és a megemelt osztalék cél is). Az Erste elemzője szerint az évi 6,5 százalékos növekedés csak jelentős kockázatok mellett valósítható meg, a Natixis szerint viszont a Mol agresszíven felülvizsgálta stratégiáját, agresszívebbek a piaci környezeti feltételezések. A részvényeseknek jutó megtérülések (eredményből, osztalékból) maximalizálása a 2006-os 21 százalékos aránnyal 40 százalékra növekedne. A Mol saját részvényei viszont esetleg egy akvizíció pénzeléséhez kerülnének felhasználásra, vagy a kérdés halasztódik a következő, 2008-as részvényesi közgyűlésre. A Natixis a jelen helyzetben nem változtat a Mol részvény értékelésén és célárán.

A Credit Suisse kiemeli: a 2011-es új EBITDA cél - 2,91 millió dollár - sokkal magasabb, mint a nemzetközi befektetési bank eddigi előrejelzése, amiben 1,542 millió dolláros EBITDA-cél szerepel. A Barátság és Ural vezetéki szállítások árkedvezményeinek eltörlése jelentős stratégiai rizikót jelent. A stratégia inkább a jelenlegi, semmint a várható gazdasági tényezőkre épül. A részvényárfolyamot rövid távon a visszavásárlások támogatják.

A Deutsche Bank elemzője szerint a (hétfői) Mol bejelentés egy kísérlet arra, hogy meggyőzze a befektetőket a vállalat előnyös növekedési kilátásairól, egyben része a Mol-nak az OMV-től való függetlensége megőrzésére tett erőfeszítéseinek. Az upstream, azaz a pénzügyi támogatással megvalósuló expanzió előrejelzésében az eddigi szokásától eltérően most a Mol már a kutatási fázisban lévő mezőket is feltüntette, szemben a Deutsche modelljével, amely csak a létező mezőket veszi figyelembe. Ez ellentétben áll az eddigi pesszimistább Mol előrejelzésekkel.

Hozzátenném azért mindehhez a szerény tapasztalataimat. Azoknál a cégeknél, ahol az ügyfelekkel kirázatták az utolsó papírokat is, ott az elemzők meggyőződésük esetén sem mondhatják azt, hogy márpedig a Mol k***a jó cég. Igaz fordítva is igaz. Ahol a hullámra későn ültek fel, ott megy a verbális intervenció, hátha (a Mol sajátrészvény vásárlásán túl) mások is kedvet kapnak a papír vételéhez.

Érdekesek a tengerentúli mai makroadatok kommentárjai is. Ugyan a termelői árindex (PPI) kedvezőbb lett, mint a várakozás (-0,2 a várt +0,2). Ám a core PPI pont ellentétesen teljesített, a várt csökkenés helyett +0,3 százalék lett. Mit csinál ilyenkor egy optimista piac? Félreteszi az adatokat, és a kedvező vállalati eredményekre reagálva vásárolnak.
Így aztán az USA megint csak felefele tart, a 14 ezer pontos álomhatárt ostromolva.

És akkor a pesti történések:
23,5 milliárdos forgalom mellett -164.15 (-0.55%) lett a mai nap, így a Bux záróértéke 29840 pont lett. A vezető részvények közül a Mol 250 forintot gyengülve 29450, az OTP pedig 99 forintos esést követően 10751-en zárt. A MTelekom 4 forinttal ér kevesebbet, mint hétfőn, a záró 985 forint, míg a Richter 130 forintos erősödést követően 38135 forintot fejezte be a napot. A kicsik közül a Fotex 983, az FHB 2276, a Rába 2196, míg a Synergon 1719-en zárt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.