2p

A trendkövetés az egyik legősibb, technikai elemzésen alapuló befektetési stratégia. A befektető megpróbál trendeket találni és arra felülni. A legerősebb trendre utaló jel pedig mi is lehetne más, mintha egy eszköz árfolyama mindenkori maximumára vagy minimumára esik. Ilyenkor az egyszeri trendkövető nyilvánvalóan felkapja a fejét: mi is történik itt?

Jelenleg két olyan fontos instrumentum is van, amelyik mindenkori csúcsán tartózkodik. Talán a legerősebb a svájci frank, amely a dollárral, euróval, fonttal és még sok más jelentős devizával szemben mindenkori maximumán van. A svájci frank alapvetően menedék, és a jelenlegi pénzhígítós időkben, a valódi, "hard currency" szimbóluma.

A másik az arany: az euróval szemben mindenkori maximumán, a jennel és a dollárral szemben is "alltime high"-t ütött pár hete, s most sincs messze onnan. Az arany menekülőeszköz, a minden mással, és ezen belül is különösen a papírpénzzel szembeni bizalmatlanságot fejezi ki. Szintén "hard currency"-szerűség.

A fenti trendek mellett a harmadik  "AllTimeHigh"-esemény az euro-periféria kötvénypiacait illeti: a görögök, portugálok és írek spreadje a közös Európában soha nem volt még ilyen magas.

Mindkét fenti eszköz ugyanazon oknál fogva erősödik: "sok a veszedelem" és a pénzt hígítják. Talán ez a legfontosabb jelenleg zajló esemény: mivel a világgazdaságban számos bizonytalanság van, és az államok kötelezvényei (államkötvényeik és papírpénzeik) egyre kockázatosabbnak tűnnek, ezért a befektetők menedéket keresnek a default különböző fajtái és a nullkamatok/pénznyomtatás elöl, olyan eszközökben, amelyeket értéktartónak gondolnak, s amelyeket nem lehet, vagy várhatóan nem fognak szaporítani. A trendek oka tehát az eladósodottság és a pénzpumpa. Az előző megoldhatatlannak tűnő probléma, az utóbbi pedig a jelen helyzet eredménye: kényszerű választás a sok rossz közül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!