<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A trendkövetés az egyik legősibb, technikai elemzésen alapuló befektetési stratégia. A befektető megpróbál trendeket találni és arra felülni. A legerősebb trendre utaló jel pedig mi is lehetne más, mintha egy eszköz árfolyama mindenkori maximumára vagy minimumára esik. Ilyenkor az egyszeri trendkövető nyilvánvalóan felkapja a fejét: mi is történik itt?

Jelenleg két olyan fontos instrumentum is van, amelyik mindenkori csúcsán tartózkodik. Talán a legerősebb a svájci frank, amely a dollárral, euróval, fonttal és még sok más jelentős devizával szemben mindenkori maximumán van. A svájci frank alapvetően menedék, és a jelenlegi pénzhígítós időkben, a valódi, "hard currency" szimbóluma.

A másik az arany: az euróval szemben mindenkori maximumán, a jennel és a dollárral szemben is "alltime high"-t ütött pár hete, s most sincs messze onnan. Az arany menekülőeszköz, a minden mással, és ezen belül is különösen a papírpénzzel szembeni bizalmatlanságot fejezi ki. Szintén "hard currency"-szerűség.

A fenti trendek mellett a harmadik  "AllTimeHigh"-esemény az euro-periféria kötvénypiacait illeti: a görögök, portugálok és írek spreadje a közös Európában soha nem volt még ilyen magas.

Mindkét fenti eszköz ugyanazon oknál fogva erősödik: "sok a veszedelem" és a pénzt hígítják. Talán ez a legfontosabb jelenleg zajló esemény: mivel a világgazdaságban számos bizonytalanság van, és az államok kötelezvényei (államkötvényeik és papírpénzeik) egyre kockázatosabbnak tűnnek, ezért a befektetők menedéket keresnek a default különböző fajtái és a nullkamatok/pénznyomtatás elöl, olyan eszközökben, amelyeket értéktartónak gondolnak, s amelyeket nem lehet, vagy várhatóan nem fognak szaporítani. A trendek oka tehát az eladósodottság és a pénzpumpa. Az előző megoldhatatlannak tűnő probléma, az utóbbi pedig a jelen helyzet eredménye: kényszerű választás a sok rossz közül.