2019. január 14. 17:58
mfor.hu

Semmi sem történt papírforma szerint eddig a Brexittel kapcsolatban. Már a kezdetekkor, a 2016-os kilépésről szóló népszavazásnál is a valószínűtlenebb lehetőség valósult meg, és ez a meglepetésfaktor azóta is állandóan jelen van. Kérdés, milyen következményei lesznek a londoni parlament Brexitről szóló, holnapi, sorsdöntőnek titulált szavazásának. Sokan azt gondolják, hogy végre pont kerül az ügy végére, ám egyes jelek arra utalnak, hogy korai erről beszélni. Barlai Róbert, az OTP Treasury regionális vezetője elemezte a január 15-i szavazás lehetséges kifutásait és hatásait.

Az Egyesült Királyság kormánya kedden bocsátja parlamenti szavazásra Theresa May brit kormányfő megállapodás-tervezetét a Brexitről. Sokan bíznak benne, hogy az alsóházi képviselők döntése alapján végre választ kaphatunk arra a közvéleményt hónapok óta izgalomban tartó kérdésre, hogy az Egyesült Királyság milyen módon távozik az Európai Unióból – a közel kétéves egyeztetési folyamat eredményeképpen létrejött megállapodás elfogadásával, azaz "rendezett Brexittel"; vagy a tervezet elutasítása esetén jöhet a "hard Brexit", az ugrás az ismeretlenbe.  

Az egyszerűbb út persze az lenne, ha a képviselők elfogadnák a Theresa May által eléjük tárt megállapodás-tervezetet, megteremtve a feltételeket a helyzet rendezésére. Ennek megvalósulása megnyugvást hozna a font piacán, erősödne a brit deviza, a bizonytalansági szcenáriók, gazdasági félelmek kicsit végre kiárazódnának és optimistábbá válnának a pénzpiaci szereplők. Igaz, a brit belpolitikában még ez a kevésbé valószínű, megnyugtató megoldás sem simítaná el az észak-írországi határral kapcsolatos feszültségeket, és az EU-ban maradni kívánó Skóciával szembeni ellentéteket, ami könnyen új löketet adhat a szeparatista mozgalmaknak.

Valószínűbb azonban, hogy holnap a megállapodás-tervezet ellen szavaz a brit parlament többsége. Legalábbis a papírforma holnapra azt ígéri, hogy a brit képviselők nemmel szavaznak Theresa May indítványára, és elutasítják az Európai Unióval előkészített megállapodást. Erre utaló jel többek között az is, hogy az utóbbi napokban az angol kormány mozgásterét segítő törvényjavaslatokat az ellenzék és a Brexit-megállapodást ellenző kormánypárti képviselők sorra leszavazták.

Noha ezzel a verzióval már régóta számol a piac, mégis erősödő bizonytalanságot eredményezhet a gazdasági hangulatban, a határral, teherforgalommal és légiforgalommal kapcsolatos bizonytalanságról szóló hírek egymást fogják érni, és mindez biztosan a font gyengülését fogja eredményezni.

A helyzet sem így, sem úgy nem ideális az Egyesült Királyság számára - a brit politika olyan csapdahelyzetbe hozta magát, amiből úgy tűnik, nem tud szerencsésen kivergődni. Azonban látnunk kell azt is, hogy egy elhúzódó rendezetlen helyzet, azaz a hard Brexit egyik félnek sem áll érdekében. Ugyan nagyobb törést jelentene az Egyesült Királyság számára, de az Európai Uniónak is komoly károkat okozna a rendezetlen kilépés, ezért Brüsszel várhatóan egy nemleges parlamenti szavazás esetén is a helyzet megoldására fog törekedni, igyekezve elkerülni a nemzetközi bizonytalanság eluralkodását. Erre utaló jelként értelmezhetjük Sebastian Kurz osztrák kancellár megjegyzéseit is a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének fontosságáról. A politika éles kanyarváltásai ellenére a hard Brexit esélye még mindig olyan csekélynek tűnik, hogy a piac nem árazza be az ehhez tartozó kockázatokat.

A brexit szavazással bukik May is? A brexit szavazással bukik May is?

Ugyancsak erre utal Theresa May hétfőn reggel kiszivárogtatott beszédének tervezete. Eszerint a brit kormányfő úgy véli, amennyiben kedden a parlament elveti a Brexit-egyezményt, nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság „egyáltalán ki sem lép” az Európai Unióból, ami katasztrofális mértékben károsítaná a szigetországban a politikába vetett bizalmat.

Különleges pillanatban vagyunk most: egy bonyolult patthelyzetté eszkalálódó diplomáciai és politikai játszma végjátékát látjuk, a kérdés már csak az, hogy a brexit ügyében egymással szemben haladó britek vagy az EU lesz az, amely az utolsó pillanatban elhúzza a kormányt másik elől. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint holnap a britek leszavazzák az uniós megállapodás tervezetét. Ugyanakkor mivel az EU el akarja kerülni a rendezetlen Brexitet, időt fog adni az angoloknak a soraik rendezésére. A parlamenti szavazás kudarca esetén Theresa May kormányfő helyzete valószínűleg tarthatatlanná válik, de a lemondása esetén az EU vezetői várhatóan meg akarják majd várni az új brit választások kiírását és lebonyolítását. Könnyen meglehet tehát, hogy az ügy tovább halasztódik, és hiába gondoltuk, igazából mégsem kerül pont a Brexit-kérdés végére.

Rossz hír ez a gyors megoldásban reménykedőknek, de jó hír abból a szempontból, hogy amennyiben a feleknek a megannyi irányváltás ellenére végül sikerül megegyezni, drámai gazdasági reakciók legfeljebb az Egyesült Királyságon belül várhatók, így komoly piaci kockázattal a csatorna túloldalán nem számolnak a gazdasági szereplők. Így a feltörekvő piacokon, köztük Magyarországon sem kell egyelőre arra készülnünk, hogy a brit helyzet következtében felborulna a viszonylagos nyugalom, és erős kilengések történnének a font-forint devizapárnál.

Barlai Róbert írása a LinkedIn oldalon jelent meg

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!