<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerdán derül ki, hogy módosítja-e alapkamatát az amerikai jegybank, a Fed. A piacok számára a kommentárok is fontosak lesznek.

A héten dönt az Fed az amerikai kamatszintről, a várható 25 bázispontos kamatemelést a piac már beárazta, a piaci szereplők inkább megosztottak abban, hogy 2018-ban 3 vagy 4 kamatemelés várható -e. Ezzel kapcsolatban február végén a Kongresszus előtt fontos beszédet tartott Jerome Powell, a Fed nemrégiben kinevezett elnöke. Kijelentette, hogy adócsökkentésekkel most már a fiskális politika is támogató, mely korábban fékezte a gazdasági növekedést, írta reggeli hírlevelében az Equilor. 

Powell szerint az infláció akár hosszú ideig is a célszint alatt maradhat, de a beérkező, egyéb makroadatoktól függően, 2018-ban folytatódhat a kamatemelési ciklus. Aláhúzta, hogy figyelni kell arra, hogy a költségvetési lazítás miatt ne hevüljön túl az amerikai gazdaság.

A dollár árfolyama szempontjából nagyobb kilengéseket okozhat a pénteki újabb határidő: múlt szeptember, december, majd idén január és február után ismét azzal kell szembenéznie az amerikai Kongresszusnak, hogy mivel tudják elfedni a költségvetésben keletkezett lyukakat. Február közepén a két vezető párt már megállapodott a következő két év kiadásainak főbb keretében, de a részleteket akár idén szeptemberig is egyeztethetik. Az is lehetséges, hogy a kiadásokat változatlanul hagyva "továbblökik" a folyamatot addig, amíg az ismét automatikus felfüggesztésre kerül- ez mindenképp a politikai konszenzushiány jele lenne.