2019. január 30. 08:49
mfor.hu

Január elején erősen csökkentette eredményvárakozását az Apple, a kedden publikált adatok szerint azt a szintet sikerült a cégnek hoznia.

Január elején hatalmas felbolydulást keltett a tőzsdéken, hogy a kínai piaci nehézségek miatt drasztikusan csökkentette negyedik negyedéves eredményvárakozását az Apple. Az elemzők ennek megfelelően jelentősen csökkentették várakozásaikat. A keddi tőzsdezárás után publikált számok szerint így a vállalat hajszálnyival jobban teljesített, mint a konszenzus.

Az Apple 4,18 egy részvényre jutó profitról számolt be, mely 1 centtel magasabb, mint az elemzők által várt nyereség. Ami a cég bevételeit illeti, ott is egy picit jobb számot láthatunk, mint az elemzői prognózisa, az ugyanis 83,97 milliárd volt, míg a tényadat 84,3 milliárd lett.

Bár a vállalat sokat lépett vissza a transzparencia terén, amikor úgy döntöttek, hogy nem közölnek negyedéves számokat az iPhone eladásokról, az éves sorokon mégis látszik, hogy a készülékek értékesítése elmaradt a várt szinttől.  Ezt azonban ellensúlyozta, hogy a szolgáltatások értékesítése jobban sikerült, mint azt korábban tervezték.

A cég által közzétett számok szerint Az iPhone eladásokból származó bevétel 15 százalékkal esett vissza, amely az utóbbi évekkel összehasonlítva példa nélküli. Tim Cook a visszaesés okaként több magyaráztattal is szolgált, ezek közül a legfontosabb az, hogy a vásárlók hosszabb ideig tartják meg, és ritkábban cserélik le a telefonjukat, mint korábban. Emellett az is komoly fejfájást okoz a vállalatnak, hogy a fejlődő piacokon, így például Kínában nem úgy teljesülnek az eladások, ahogy azzal korábban számoltak. Az iPhonok értékesítése továbbra is elképesztő "cashmashine", hiszen az egy készülékre jutó nyereségráta meghaladja a 34 százalékot. Más kérdés, hogy a fellendülőben lévő szolgáltatásokon még ennél is sokkal nagyobbat kaszálnak, hiszen ott közel duplája (63%) a nyereség hányada.

Az Apple - és a világgazdaság szempontjából is - figyelmeztető, hogy 2010 óta egyetlen olyan negyedik negyedévet sem zárt a cég, amikor éves alapon visszaesést mértek volna, most viszont ez is megtörtént. Tim Cook a mostani gyengébb évzárást egyértelműen a kínai piacon tapasztalt visszaeséssel magyarázta.

A befektetők mindenestre a várakozásokhoz közeli eredményeknek is nagyon örültek, hiszen a piaczárás utáni úgynevezett aftertrading időszakban a részvények szárnyalni kezdtek, és 5 százalékos erősödést mutattak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.