2019. március 21. 10:49
mfor.hu

Ezt állapította meg a számvevőszék ellenőrzése során, amely nem volt rendkívüli, azt a törvényi előírások alapján kellett elvégeznie és vizsgálnia egyebek mellett a jegybank alapfeladataiba nem tartozó tevékenységeit.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) működése szabályozott és szabályszerű volt - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Hozzátéve, a jegybank gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat. A pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége támogatta a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését, a fogyasztói érdekek védelmét. Az MNB intézkedési tervében foglalt feladat végrehajtása elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer stabil és biztonságos működését.

Hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez Hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez

Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét. Ennek megfelelően az ÁSZ az MNB 2017. évi alapvető feladatai közé nem tartozó tevékenységeit és gazdálkodása megfelelőségét értékelte. Az ellenőrzés kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére. Az utóellenőrzés vonatkozásában az ellenőrzés azt értékelte, hogy a 17114. számú számvevőszéki jelentésben foglaltak alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Az egyszemélyes részvénytársasági formában működő Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja, sarkalatos törvényben meghatározott módon felelős a monetáris politikáért. Alapvető feladatain túl szanálási hatóságként jár el, kizárólagosan ellátja a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület útján ellátja a fogyasztó és a pénzügyi közvetítőrendszer szervezetei közötti – szolgáltatás igénybevételére vonatkozó – jogviszony létrejöttével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezését.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az MNB irányítási rendszerének kialakítása és működtetése szabályszerűen történt. Az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit. A felügyelőbizottság működése megfelelt a jogszabályok és az ügyrend előírásainak. A belső ellenőrzési szervezet működése szabályozott és szabályszerű volt. Az MNB többségi és kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A működési költségek éves tervét az MNB szabályszerűen összeállította. A működési költségekkel összefüggő beszerzések és a kapcsolódó elszámolások szabályszerűek voltak. A működési költségekre, valamint a beruházásokra vonatkozó éves terv elkészítéséről az MNB gondoskodott. A beszerzések, a beruházások megvalósítása és a kapcsolódó elszámolások, illetve az MNB által nyújtott támogatások tervezése, kifizetése és elszámolása szabályszerű volt.

Az MNB pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó tevékenysége szabályszerű volt. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletéhez kapcsolódó engedélyezési eljárásai esetén és a felügyeleti biztosok kirendelése során az MNB szabályszerűen járt el. A piacfelügyeleti, a fogyasztóvédelmi és az ellenőrzési eljárások szabályszerűségét az Állami Számvevőszék nem értékelte, tekintettel a 2017-ben folyamatban lévő jogorvoslati eljárásokra.

Az intézkedési tervben előírt feladat végrehajtásával az MNB hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez. Az Állami Számvevőszék jelentésében javaslatot nem fogalmazott meg.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.