2018. április 18. 09:14
mfor.hu

Az egyik legjelentősebb kínai mobiltelefongyártót, a ZTE-t példás büntetéssel sújtották. Ám ez lehet, hogy az amerikai cégeknek is nagyon fog fájni.

Az amerikai vásárlóknak jobban fájhat a ZTE-vel szembeni szankció, mint Kínának. A Canalys tegnapi elemzése szerint a ZTE a negyedik legnagyobb mobiltelefon értékesítő az Egyesült Államokban, míg Kínában már nincs benne a TOP10-ben sem. Az amerikai piaci részesedése 11,2 százalékot tett ki, és az elemzés alapján a cég teljes készülékértékesítésének közel negyedét adja. Az amerikai piacra szánt készülékeket szinte kizárólag a Qualcomm chipjeivel szerelték, de a szankciókat követően kérdéses, hogy ezt a gyártó mivel tudja pótolni, írja reggeli hírlevelében az Equilor. 

A Huawei ősi ellensége a ZTE-nek, az előbbi pedig már közölte, hogy nem hajlandóak saját gyártású chipeket adni a riválisuknak. Szóba kerülhet még a tajvani MediaTek, vagy a kínai Spreadtrum, de az elemzés alapján egyik sem tudja teljes mértékben pótolni a Spandragon termékcsaládot és bármelyik alternatívát is választja a ZTE, annak jelentős fejlesztési és gyártási költségei lesznek. Eközben az amerikai Qualcomm számára kb. 2-3 százalékos bevételkiesést jelenthet a beszállítói korlátozás. 

Az MKM elemzője szerint a Qualcomm kiesése jó lehetőséget kínál a Nokiának és a Huaweinek, és azok beszállítóinak egyaránt, hiszen a Qualcomm és a ZTE által hagyott vákuumot ezek a vállalatok tölthetik ki. Például az optikai és lézertechnológiában érdekelt Lumentum bevételének csupán 2-3 százalékát adja a ZTE, miközben a Huawei a 15 százalékát.