4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Vége a tíz éves tőzsdei szárnyalásnak, nehezebb lesz a részvénypiacokon pénzt keresni, miközben az alacsony kamatszint sem kedvez a brókercégeknek. A helyzethez jól alkalmazkodott az Equilor Zrt, amely az idei évben heves piaci mozgásokra, nagy volatilitásra számít, amire a Brexit és az amerikai-kínai vámháború jócskán rátesznek egy lapáttal.

Változó piaci környezet

Nehéz környezetben kell dolgozni a cégnek: jutalékokat erodáló piac alacsony kamatokkal és magas tőzsdei árakkal. Nagy dolog, ha egy szolgáltató így is sikeres, hisz különösen jól működhet majd, ha jön a volatilisabb, nagyobb árfolyammozgást hozó időszak. A csökkenő jutalékbevételeket az Equilor a vállalati tanácsadás, vállalati finanszírozás (corporate finance) üzletágban kompenzálta, és ezt az irányt tovább szeretné erősíteni a cég.

Nem elég a részvényeken ülni

2019 a fordulat éve lehet a piacokon, már a január is mozgalmas volt. Az első negyedévben a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború lesz a döntő, két szélsőséges megoldás lehet mindkettőben, amit a piac nem is tud árazni. A kockázatok emiatt megnőttek a korábbi évekhez képest, így az a stratégia nem működik, ami az elmúlt 10 évben, hogy megvesszük az amerikai vagy a német piacot, és ülünk rajta. Most már szelektíven kell befektetést választani, illetőleg érdemes opciókkal is foglalkozni.

A kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban a piacok erős reakciókat mutatnak, a konfliktusnak mindkét oldalon nagy a tétje, Kínának Amerika a legnagyobb kereskedelmi partnere, az amerikai elnöknek viszont a kérdés megoldása lesz az egyik újraválasztási ígérete. Kína mindazonáltal nem fél: komolyabb mennyiségű amerikai államkötvényt is eladott, hogy csökkentse függőségét.

Amerikában a kormányzati leállás is egyre több gondot okoz, már a cégek profitjában is jelentkeznek a hatások. Márciusban az adósságplafon ügyében is meg kell egyezni Trumpnak és a demokratáknak, ha ez nem sikerül, teljes kormányzati leállás jöhet, ez már drámai lenne mind a gazdaság, mind a piacok szempontjából.

Amerika és Európa

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője két amerikai kamatemelést vár még az idei évre, miközben a piac egy emelést áraz. A várakozásokat nagyban befolyásolja az is, hogy a piac milyen ütemre számít a Fed jegybanki mérlegének leépítésében (a pénznyomtatási program során vett kötvények kifuttatása), jelenleg havi 50 milliárd dollárt vonnak ki a piacról.

Európában persze a Brexit döntő, részben ennek nyomán felerősödik az európai parlamenti választások szerepe is, hisz ott már vélhetően nem lesznek jelen a brit képviselők, így néhány kérdésben, amelyben ők nem akartak változást, most előrelépés következhet. Ha esetleg mégis visszalépne Nagy-Britannia a távozástól és benn maradna az Unióban, akkor a választási folyamat bonyolódik, ugyanakkor a piacok egy ilyen forgatókönyvet is egyre inkább áraznak, ennek köszönhető a font erősödése.

Hazai helyzet

A hazai növekedés magas maradhat, ennek motorja a belső fogyasztás, az infláció eléri a célszintet, 3 százalékot, így a monetáris politika extrém lazasága is mérséklődhet. Ami a BÉT blue chipjeit illeti, az OTP-tél újabb jó évet várnak, a bank tovább terjeszkedik, bevételének egyre nagyobb hányadát adják a külföldi leánybankok: az elemző tovább növekvő árfolyamot vár.

A Magyar Telekomot az elemző alulsúlyozza, mivel a cég alacsony árréssel dolgozik a kiélezett versenyben, miközben változatlan, 25 forintos osztalékra számítanak. A Richtert illetően semleges a cég, a Mol esetében viszont optimista: az olajcég növeli szerepét a petrolkémiában, ezáltal csökkenti függőségét a gazdasági kilengésektől, melyek az üzemanyagok iránti keresletben is ingadozásokat okoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!