2019. január 24. 11:31

Vége a tíz éves tőzsdei szárnyalásnak, nehezebb lesz a részvénypiacokon pénzt keresni, miközben az alacsony kamatszint sem kedvez a brókercégeknek. A helyzethez jól alkalmazkodott az Equilor Zrt, amely az idei évben heves piaci mozgásokra, nagy volatilitásra számít, amire a Brexit és az amerikai-kínai vámháború jócskán rátesznek egy lapáttal.

Változó piaci környezet

Nehéz környezetben kell dolgozni a cégnek: jutalékokat erodáló piac alacsony kamatokkal és magas tőzsdei árakkal. Nagy dolog, ha egy szolgáltató így is sikeres, hisz különösen jól működhet majd, ha jön a volatilisabb, nagyobb árfolyammozgást hozó időszak. A csökkenő jutalékbevételeket az Equilor a vállalati tanácsadás, vállalati finanszírozás (corporate finance) üzletágban kompenzálta, és ezt az irányt tovább szeretné erősíteni a cég.

Nem elég a részvényeken ülni

2019 a fordulat éve lehet a piacokon, már a január is mozgalmas volt. Az első negyedévben a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború lesz a döntő, két szélsőséges megoldás lehet mindkettőben, amit a piac nem is tud árazni. A kockázatok emiatt megnőttek a korábbi évekhez képest, így az a stratégia nem működik, ami az elmúlt 10 évben, hogy megvesszük az amerikai vagy a német piacot, és ülünk rajta. Most már szelektíven kell befektetést választani, illetőleg érdemes opciókkal is foglalkozni.

A kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban a piacok erős reakciókat mutatnak, a konfliktusnak mindkét oldalon nagy a tétje, Kínának Amerika a legnagyobb kereskedelmi partnere, az amerikai elnöknek viszont a kérdés megoldása lesz az egyik újraválasztási ígérete. Kína mindazonáltal nem fél: komolyabb mennyiségű amerikai államkötvényt is eladott, hogy csökkentse függőségét.

Amerikában a kormányzati leállás is egyre több gondot okoz, már a cégek profitjában is jelentkeznek a hatások. Márciusban az adósságplafon ügyében is meg kell egyezni Trumpnak és a demokratáknak, ha ez nem sikerül, teljes kormányzati leállás jöhet, ez már drámai lenne mind a gazdaság, mind a piacok szempontjából.

Amerika és Európa

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője két amerikai kamatemelést vár még az idei évre, miközben a piac egy emelést áraz. A várakozásokat nagyban befolyásolja az is, hogy a piac milyen ütemre számít a Fed jegybanki mérlegének leépítésében (a pénznyomtatási program során vett kötvények kifuttatása), jelenleg havi 50 milliárd dollárt vonnak ki a piacról.

Európában persze a Brexit döntő, részben ennek nyomán felerősödik az európai parlamenti választások szerepe is, hisz ott már vélhetően nem lesznek jelen a brit képviselők, így néhány kérdésben, amelyben ők nem akartak változást, most előrelépés következhet. Ha esetleg mégis visszalépne Nagy-Britannia a távozástól és benn maradna az Unióban, akkor a választási folyamat bonyolódik, ugyanakkor a piacok egy ilyen forgatókönyvet is egyre inkább áraznak, ennek köszönhető a font erősödése.

Hazai helyzet

A hazai növekedés magas maradhat, ennek motorja a belső fogyasztás, az infláció eléri a célszintet, 3 százalékot, így a monetáris politika extrém lazasága is mérséklődhet. Ami a BÉT blue chipjeit illeti, az OTP-tél újabb jó évet várnak, a bank tovább terjeszkedik, bevételének egyre nagyobb hányadát adják a külföldi leánybankok: az elemző tovább növekvő árfolyamot vár.

A Magyar Telekomot az elemző alulsúlyozza, mivel a cég alacsony árréssel dolgozik a kiélezett versenyben, miközben változatlan, 25 forintos osztalékra számítanak. A Richtert illetően semleges a cég, a Mol esetében viszont optimista: az olajcég növeli szerepét a petrolkémiában, ezáltal csökkenti függőségét a gazdasági kilengésektől, melyek az üzemanyagok iránti keresletben is ingadozásokat okoz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.