TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A 3,1 százalékos banki pakettet birtokló, a Takarékbank-vezér Vida József közvetett résztulajdonában lévő Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nek a 2019-es 108 millió forintos nyereséggel sikerült eltüntetnie a csaknem két éven át fennállt tőkehiányát. 

A Pantherinae Pénzügyi Zrt.-t 2017 februárjában alapította 5 millió forintos alaptőkével Sarlós András, aki 2004 májusától a Porsche Bank Hungaria Zrt. alkalmazottja, ügyvezető igazgatója volt, attól kezdve a külső igazgatósági tagja. A fő tevékenységeként a vagyonkezelést megjelölő társaság első, tört üzleti évét 2,8 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje az 5 millió forintos jegyzett tőkéje alá esett, annak csak a 43,96 százalékát tette ki.

Kapóra jött az osztalék Kapóra jött az osztalék

Már ez is kötelezettséget rótt a társaságra, miután a Polgári törvénykönyv (Ptk.) négy esetet jelöl meg, amelynek bekövetkezése esetén egy társaság köteles intézkedni. Ebből kettő a Pantherinae esetében fennállt: egyrészt a saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent (jobban mondva még az alá is), másrészt a saját tőkéje az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege (5 millió) alá ment. Márpedig a szabályok szerint „a részvényesek kötelesek a közgyűlésen vagy közgyűlés tartása nélkül olyan határozatot hozni, amely alkalmas az előbb megjelölt okok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó…körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.”

Mégsem történt semmi, sőt a következő évben még a 2017-esnél is nagyobb tőkehiány keletkezett. A Pantherinae ugyanis közel 83,7 millió forintos veszteséggel zárta a 2018-as évét, ami a maradék pozitív saját tőkéjét is felemésztette, az közel -81,5 millió lett. 

E helyzet rendezése azonban már nem Sarlós feladata lett, miután ő a céget 2018 karácsonya előtt három nappal értékesítette az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nek.  

Ez utóbbi társaságot 2017 februárjában nem más alapította, mint Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, harmadmagával. Jelenleg azonban már négyen részvényesei az Abraham Goldmannek, egyenlő, 25-25 százalékos arányban: Vidán kívül a Mészáros Csoportnak dolgozó Gál Miklós, aki a néhai 3A Takarékszövetkezetnek volt az elnöke, a Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft., valamint az Adam Goldenberg Kft., amely gazdájaként a nadapi illetőségű Nagy Szilvia szerepel.

Igaz, a tulajdonosváltást a cégbíróság csak 2019. január 14-én jegyezte be, de az már a jogszabály alapján a bejelentéskor hatályossá vált. A lényeg azonban úgyis az, hogy immár az új gazdának kellett volna eltüntetnie a tőkehiányt.

Ez nem tűnt nehéznek, abból kiindulva, hogy az új tulajdonos a 2018-as évet közel 365 millió forintos nyereséggel zárta. Igaz, nem a Pantherinae a fő befektetése az Abraham Goldmannek, hanem a TV2-őt működtető cég, amelynek 75 százalékát tavaly augusztusban szerezték meg. Más kérdés, hogy a szóban forgó TV2 Média Csoport Zrt. profitábilis, 2018-ban és 2019-ben is 1,7 milliárd forint körüli nyereséget ért el, még ha ebből nem is fizetett osztalékot a tulajdonosainak, így Vidáék cégének sem.

De visszatérve a Patherinae-hoz, a hiány ellenére sem változott a cég 5 millió forintos jegyzett tőkéje. Lapunk tavaly június végén feltett kérdésére a cég ügyvezetője azt válaszolta, hogy „Az ön által nyilvánosan elérhető adatbázisokból szerzett adatok a társaság 2018. december 31. napi mérlegadatait tükrözik, amelyek nem azonosak a társaság jelenleg hatályos pénzügyi adataival, mindemellett e tekintetben további felvilágosítást nem áll módomban adni, mivel a kérdései a Pantherinae Pénzügyi Zrt. belső üzleti működésére vonatkoznak, ami a társaság üzleti titkát képezi”.

Az érdemi választ csak most, több mint egy év elteltével kaptuk meg, midőn a cég közzétette a 2019-es üzleti évéről a kiegészítő mellékletet (gyakorlatilag a legutolsó pillanatban, szeptember 30-án, élve azzal a lehetőséggel, hogy a kormány a koronavírus-járványra tekintettel a törvényben előírt május 31-ei közzétételi határidőt kitolta). E dokumentumban a Pantherinae saját tőkéjeként már 21,9 millió forint szerepel. Annak köszönhetően, hogy a cég 108,4 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évét. Ennek mibenlétét némi kutakodás után fel lehet lelni: a Pantherinae 148,8 milliós osztalékra tett szert.

Ez az összeg egy az egyben az MKB Banktól érkezett, lévén, hogy a Pantherinae kifejezetten a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet részvényeinek a megvásárlására jött létre, egyéb befektetésre utaló jelet nem is lehet találni a hivatalos dokumentumaiban. A társaság az MKB 100 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 3,1 százalékát kitevő, 3,1 millió darab részvényért 1 milliárd 413 millió 600 ezer forintot szurkolt le. Méghozzá kizárólag bankhitelből: ebből 2017-ben több mint 1,4 milliárd forintnyit vett fel, amit 2018 szeptemberében egy másik, 1,5 milliárdot meghaladó bankhitelből rendezett. Ez utóbbi kölcsön tőkéjét 2020. július 15-én kellett törlesztenie – a 2018-as kiegészítő melléklete tanúsága szerint a Takarékbanknak, vagyis az egyik közvetett tulajdonosa, Vida által vezetett hitelintézettől. A visszafizetés meg is történhetett, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 2019-es kiegészítő mellékletben már semmi nem utal hitel meglétére. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.