<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kedvező a 10 millió forintos babaváró támogatás, de nem biztos, hogy elég, ha lakásvásárlás előtt állunk. Megnéztük, milyen egyéb lehetőségekkel egészíthetjük ki az akár vissza nem térítendő támogatássá alakítható kölcsönt. 
 

A legfrissebb adatok szerint nagyjából már 10 000 babaváró igénylés van a bankoknál, azaz ennyi család szeretne hozzájutni az akár 10 millió forintos kamatmentes hitelhez, amely a gyermekszám fényében vissza nem térítendő támogatássá alakítható. A Bank360 információi szerint a többség valamilyen lakáscélra venné fel a kölcsönt, például lakás- vagy házvásárlás, ám mivel szabad felhasználású kölcsönről van szó, gyakorlatilag bármire fordítható az összeg.

Képünk illusztráció (fotó: pixabay)Képünk illusztráció (fotó: pixabay)

Azoknak azonban, akik otthonteremtésbe kezdenének, a jelenlegi ingatlanárakat elnézve még a 10 millió forint sem lesz elég feltétlenül. Az aggregátor oldalt felkereső érdeklődők közül sokan gondolkoznak éppen ezért egy kiegészítő lakáshitel igénylésén is. 

A JTM határozza meg, hogy mi fér még bele

A nagy probléma azonban az, hogy sokan nincsenek tisztában vele: a jövedelmük csak egy bizonyos szintig terhelhető a felvett hitelek törlesztőrészletével. 

Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mekkora hitelt tudunk felvenni a babavárón túl, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató lehet a segítségünkre. A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis a bankok kötelesek a JTM-mel számolni a hitelbírálat során, hogy megvédjék az ügyfeleket a túlzott eladósodottságtól. 

A Bank360 szerint a babaváró hitelt kínáló bankok közül a legkonzervatívabb pénzintézetek a fizetésünk legfeljebb 30 százalékáig terjedő törlesztőrészletet engedélyeznek. Mit jelent ez? Egy nettó 200 000 forintos fizetésnél 60 000 forintos keretet, amelyet havonta törlesztőrészletre fordíthatunk. Egyes pénzintézetek ettől eltérhetnek, és lazább, például 40 százalékos arányt határozhatnak meg, de nem engedélyezhetnek a jogszabályban rögzítettnél nagyobb terhelhetőséget (ez jelenleg 500 000 forintos jövedelem alatt 50%, ekkora összegnél vagy felette 60 százalék).

A JTM szempontjából a babaváró hitel speciális más hitelekhez képest, ugyanis ahány bank, annyi féle törlesztőrészlettel számolnak. Hiszen egy pénzintézet alapul veheti a kamatmentességgel számolt 45 834 forintos törlesztőrészletet, de akár a kamattal terhelt 73 757 forintos törlesztőrészletet is, amely akkor lép életbe, ha nem teljesülnek 5 éven belül a gyermekvállalási feltételek. Így a 200 000 forintos jövedelemnél a konzervatívabb bankoknál nem is tudunk felvenni babavárót, hiszen a kamattal számolt törlesztőrészlet nem fér bele a 30 százalékos terhelhetőségbe. 

Mekkora összeg jöhet a babaváró mellé? 

Minél nagyobb tehát a háztartás havi bevétele, annál több hitelt vehetnek fel. A magas bevételre szükség is lesz, hiszen egy további lakáshitel törlesztőrészlete szintén beleszámít a JTM-be. 

Nézzünk egy példát: a házastársak egyaránt 180 000 forintot keresnek, azaz összesen 360 000 forint lesz az igazolt nettó havi jövedelmük. Olyan pénzintézetnél veszik fel a babavárót, ahol 40 százalék a jövedelem terhelhetősége, de a kevésbé kedvező, kamattal számolt törlesztőrészlettel kalkulálnak. Ez azt jelenti, hogy 144 000 forint mehet el egy hónapban maximum adósságok visszafizetésére. A babaváró hitel 73 757 forintos törlesztőrészlete pedig ebbe belefér. 

Jöjjön a jelzáloghitel: felkutatásánál a példacsaládunk biztonságra törekszik, és legalább 10 éves kamatperiódusú hitelt keres, így megmenekülnek a változó kamatozásból adódó kockázattól. Az ilyen fix kamatozású lakáshiteleknél a jövedelem 50 százalékig terhelhető, ha az igénylők összjövedelme 500 000 forint alatt van, felette viszont 60 százalékig. 

A lakáshitelnél tehát 180 000 forintig tudnánk törlesztőt fizetni, viszont ebből le kell vonnunk a babaváró hitel törlesztőrészletét, azaz nagyjából további 100 000 forintnyi havi adósságot vehetünk a nyakunkba. 

A Bank360 kalkulációi szerint ez akár 15 millió forint lakáshitelre lehet elegendő, ha vállaljuk a 20 éves futamidőt, azaz összesen 25 millió forintot fordíthatunk lakáscélra. Persze tartsuk észben, hogy még így sem biztos, hogy ekkora kölcsönt felvehetünk, hiszen a bankok csak a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig hitelezhetnek. A babaváró hitelt pedig csak 75%-ban fogadják el önerőként, ha a babaváró hitel igénylése után legfeljebb 90 napon belül vennénk fel a lakáshitelt, tehát ez is növelheti a szükséges önerő mértékét. 

A fenti feltételek alapján az összehasonlítás legkedvezőbb ajánlata az Erste Bank piaci kamatozású lakáshitele és a K&H Bank fogyasztóbarát lakáshitele egyaránt 94 816 forintos törlesztőrészlettel, majd az MKB Bank kicsivel magasabb, 95 085 forintos törlesztőrészlettel. 

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy ebbe a keretbe belefér a CSOK mellé felvehető CSOK-hitel is, amely új lakás vásárlása esetén akár 15 millió forint is lehet, legfeljebb 3 százalékos kamattal. 

Mit tehetünk, ha már nem terhelhető a jövedelmünk?

Értelemszerűen szűkösebbek a lehetőségek, ha alacsonyabb a jövedelmünk vagy meglévő hitelünk van, hiszen így alacsonyabb törlesztőrészletet vállalhatunk még pluszba.

A Bank360 szerint az alábbiakat tehetjük ilyen helyzetben:

  • az igénylés előtt fizessük vissza a kisebb összegű tartozásokat.
  • Szüntessük meg a hitelkártya- és folyószámlahitel-kereteket, mivel a keretek 5 százalékát beszámítják a terhelhetőségnél.
  • Igényeljünk kisebb összeget, amely belefér a keretünkbe.
  • Igényeljünk hosszabb futamidővel, mivel így a törlesztőrészlet is csökken, igaz, végül többet fizetünk majd vissza a hosszabb kamatozás miatt.

Végül pedig válasszuk ki a legkedvezőbb hitelt, hiszen több ezer forintos különbségek is lehetnek a törlesztőrészletben. Erre kifejezetten alkalmas a Bank360 lakáshitel kalkulátora, hiszen akár törlesztőrészlet nagysága alapján is rendezhetjük a kölcsönöket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.