<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kínai vállalatok egyre inkább hitelből fedezik beruházásaikat, a vezető kínai részvényindex több éves mélypontra süllyedtek.

A kereskedelmi háború miatt egyre nagyobb a bizalmatlanságA kereskedelmi háború miatt egyre nagyobb a bizalmatlanság
Kína azt tervezi, hogy októberben 3 milliárd dollárral csökkenti amerikai állampapír-portfólióját – írja a Wall Street Journal. A lap értesülései szerint a kínai pénzügyminisztérium több tucat kínai és külföldi bankot bízott meg az ügy lebonyolításával, és már jövő héten megkezdődhetnek az egyeztetések a potenciális vevőkkel.

Az értesülések szerint Kína 5, 10 és 30 éves amerikai állampapírokat ad el. Kína részéről ez lenne egy éven belül második ilyen ügylet. 2017 októberében 2 milliárd dollár értékben növelték az 5 és 10 éves kötvények állományát, valamivel magasabb hozamokkal, amit akkor az Amerikai Kincstárnak fizetnie kellett – mindezt annak ellenére, hogy Kína hitelminősítése három-négy fokozattal is elmarad az Egyesült Államokétól.

Az ajánlat kényes időben éri a világ második legnagyobb gazdaságát. Kína GDP növekedése lassuló tendenciát mutat, a gyárak és állami építési beruházások üteme pedig visszavett eddigi tempójából az év során. A Shanghai Composite Index 15 százalékkal négy éves mélypontra süllyedt, egymás után immár a negyedik negyedévét zárja veszteséggel. A komoly eladási hullám ellenére a befektetők bizalmatlanok a kínai vállalatokkal szemben, akik egyre többször már hitelből finanszírozzák beruházásaikat részvénykibocsátás helyett.

SSE Composite Index (Google)SSE Composite Index (Google)
Csúcson a 10 éves állampapír

Ez persze nem véletlen, Donald Trump kereskedelmi háborúja ugyanis több száz milliárdos védővámot helyezett a kínai exportra és könnyen elképzelhető, hogy az amerikai elnök még tovább szigorítja a rendelkezéseket. Az amerikai állampapír-portfólió csökkentése a várakozások szerint segítheti azokat kínai vállalatokat, amelyek eddig aktív kibocsátók voltak az amerikai kötvénypiacon. A Japánon kívüli ázsiai vállaltok idén már több mint 185 milliárd dollár értékben értékesítettek amerikai kötvényeket, amelyeket mintegy fele kínai cégek ügylete volt.

A főbb amerikai tőzsdeindexek ezzel szemben tegnap emelkedéssel zárták a kereskedést, a 10 éves amerikai állampapírok hozama tegnap 11 bázispontot ugrott és már elérte a 3,16 százalékot, ami 2011 óta a legmagasabb szint. Ebben szerepe volt a várakozásoknál erősebb munkaerő-piaci adatoknak és a globális kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak enyhülésének.

Öt százalék kockázatmentesen?

Jamie Dimon, a JP Morgan első embere annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai 10 éves állampapírhozamnak már most 4 százalékon kellene lenni, de az 5-öt is el fogja érni, esetleg meg is haladja. A FED szeptemberben immár harmadik alkalommal emeli az irányadó kamatsávot az idei évben, a 2015-ös ciklus elindulása óta pedig ez már a nyolcadik kamatemelés. A döntést a gazdaság jó teljesítményével magyarázták, továbbá megerősítették szándékukat a monetáris szigorítás folytatására a jövő évre is.

Bár egy ilyen grandiózus növekedés egy kamatemelési ciklus során törvényszerű lehetne, most más a helyzet. Az amerikai pénzügyminisztérium legfrissebb kimutatása szerint július végén továbbra is Kína volt az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, 1171 milliárd dollár értékű amerikai állampapírral rendelkezett. Ha Kína nem önti a piacra ezermilliárdos nagyságrendű amerikai állampapír állományát, - ami nem valószínű - akkor nagyon nehéz annyi eladót vélelmezni, amennyi képes lenne az árat úgy lenyomni, hogy a hozam ennyire megemelkedjen úgy, hogy közben a vevők nem vetik rá magukat a friss kínálatra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.