3p

Közel 83 millió forint kamatot kellett ugyanis fizetnie az Rkofin Kft.-nek a Gránit Banktól és a Takarékbanktól felvett hitele, valamint a Metis Magántőkealaptól kapott tulajdonosi kölcsöne után, amelyekből az MKB 13,62 százaléknyi részvényét vette meg.

A hivatalos céginformációkból tehát bizonyosságot nyert, hogy a Mészáros Lőrinc által közvetetten – a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis Magántőkealapon keresztül – tulajdonolt, Felcsúton bejegyzett Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. csaknem kizárólag idegen forrásból szerzett részesedést az MKB Bankban, méghozzá két lépésben.

Az Rkofin tavalyi vétele 70 milliárdra értékelte a bankot
Az Rkofin tavalyi vétele 70 milliárdra értékelte a bankot

Először, 2017 augusztusában 4 százaléknyit, amelyért 1 milliárd 555 millió forintot fizetett, szinte teljes egészében a Gránit Banktól felvett hitelből. Ezt 2020-ban kell visszafizetnie, a 3 havi bubor jelenleg 0,2 százalékos mértékét 1 százalékponttal meghaladó felárral, egy összegben. A hitel alacsony kamatát magyarázhatja, hogy a visszafizetés biztosítékai az MKB-részvények. A 4 százalékos pakett vételára közel 39 milliárd forintra értékelte 2017 augusztusában az MKB-t, ami reálisnak tekinthető, ahhoz viszonyítva, hogy az MKB-ért 2016-ban 37 milliárdot fizetett a három magánbefektető, a Blue Robin Alapon kívül a Metis Magántőkealap és a Pannónia Magánnyugdíjpénztár.

Másodjára, 2018 októberében az Rkofin 9,62 százaléknyi MKB-részvényt vett, amelynek 6,753 milliárd forintos árát részben a Takarékbank 4,933 milliárd forintos szabad felhasználású hiteléből fizette ki, amelynek 60 százalékát 2028-ig nyolc egyenlő részletben kell törleszteni a havi 3 százalékos bubort 1,75 százalékponttal megfejelő kamattal, a 40 százalékát pedig a futamidő végén, egy összegben. Természetesen a Takarékbank is jelzálogjogot jegyeztetett be a finanszírozott eszközre. Ehhez a tranzakcióhoz is adott hitelt a Gránit Bank, ugyanazokkal a feltételekkel, mint az egy évvel korábbi részesedésvásárláshoz. E pakett egy részvényéért már csaknem duplaannyit kellett fizetnie az Rkofinnak, így e tranzakció már közel 70,2 milliárdra értékelte az MKB-t. A bankhitelek mellett még az elmúlt két évben a Metis is adott 86,25 millió forintos tulajdonosi kölcsönt, 2,9 százalékos kamatra, amely tartozás 2018 végére 29,8 milliósra apadt.

Mivel a Metis Magántőkealap 35 százalékos MKB-tulajdonos, Mészáros Lőrinc és felesége összességében 48,62 százalékos befolyással bír a Budapesti Értéktőzsdére a múlt héten bevezetett hitelintézetben. Emellett Mészáros tiszakécskei üzleti partnere, Szíjj László a Blue Robin Investments S.C.A.-n (32,9 százalék) és az Eirene Magántőkealapon (9,99 százalék) keresztül 42,89 százalékos MKB-pakettet ellenőriz.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!