TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Mészáros Lőrinc tiszakécskei üzleti partnere közvetett befolyása alatt március óta álló, az MKB Bankban közvetve csaknem 10 százalékos részvényes Minerva Pénzügyi Zrt. 50 millióról 100 millió forintra gyarapítja jegyzett tőkéjét – derül ki a cégbírósági dokumentumokból.

Emögött az állhat, hogy a Minerva Pénzügyi Zrt. saját tőkéje 2018 végén a jegyzett tőkéje alá csökkent annak következtében, hogy a tavalyi évet 2,9 millió forintos veszteséggel zárta. A cég annak ellenére emel tőkét, hogy azt a törvény alapján még nem kellene megtennie. Saját tőkéje ugyanis nem csökkent sem a jegyzett tőke kétharmadára, sem a részvénytársaságok számára minimálisan előírt 5 milliós szint alá.

Hitelből óvadék? Hitelből óvadék?

A Minerva Pénzügyi Zrt. közvetve két cégen, a Minerva Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-n és a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt.-n keresztül márciustól Szíjj László irányítása alatt áll – ahogy azt az Mfor.hu elsőként megírta. A Minerva Befektetési Alapkezelő menedzseli az Eirene Magántőkealapot, amely a tőzsdei bevezetés előtt álló MKB Bank közel egytizednyi tulajdonosa. Szíjj összességében azonban csaknem 43 százalékos MKB-pakett felett diszponál, miután – ahogy arról az Mfor.hu szintén elsőként beszámolt – tavaly év végén Szemerey Tamástól, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérétől megvásárolta a BanKonzult Finance Befektetési Zrt.-t, amely a 32,9 százalékos mértékben MKB-részvényes Blue Robin Investment S.C.A. tulajdonosa. 

A cégbírósághoz a napokban benyújtott éves beszámolókból egyébként kiderül, hogy a Minerva Pénzügyi Zrt. 2018 végén 13,2 milliárd forint rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes hitellel tartozott a Takarékbanknak. Ezzel szinte hajszálra megegyezett az az összeg, amekkorát az MKB Banknak nyújtott a közöttük létrejött – a beszámolóban nem részletezett tartalmú – ügylet óvadékául, egészen pontosan 37,24 millió eurót és 1,23 milliárd forintot. Az óvadékokat bankbetétekben kötötték le, változó lejáratú futamidőkkel.

Emellett a Minerva Pénzügyi Zrt. az Eirene Magántőkealapnak tavaly karácsony előtt néhány nappal 30 millió forint rövid lejáratú áthidaló kölcsönt is nyújott, amit idén decemberben kell törleszteni.

Pluszban zárta a tavalyi évet viszont a Minerva Pénzügyi Zrt. közvetlen tulajdonosa, a Minerva Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amely pedig a Minerva Befektetési Alapkezelőt birtokolja. A bizalmi vagyonkezelő a 154,7 millió forintos adózott nyereségéből 60 milliót fizetett ki osztalékként a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek, amelynek 2018 júniusában már ugyancsak 60 millió forintos hitelt nyújtott. Ez jár le most, amit az alapkezelő a kapott osztalékból egy az egyben törleszthet.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.