<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Mol szerdától újabb jelentős nagykereskedelmi árcsökkentésről határozott. Így a nagykereskedelmi árak változása alapján számolt átlagár 480 alá fog csökkenni. A kutak többségénél így szerdától a kormány "ajándéka" hatályát veszti.

A múlt héten volt egy nagyon komoly vágás az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, hiszen mind a 95-ös benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi árát 11 forinttal csökkentette a Mol. Az olajvállalat szerdán újabb, még ennél is nagyobb csökkentésről határozott a benzin esetében, hiszen akkor 15 forinttal vágják vissza az árakat. A dízel ára kisebb mértékben, 10 forinttal mérséklődik.

A kormány ugyan november 15-i hatállyal maximalizálta az üzemanyagok árát, ám ez a mostani csökkentés után a benzin esetében mindenképpen idejétmúlttá válik. A nagykereskedelmi ármozgásból számított átlagár ugyanis szerdától 475 forintra csökken, így a piaci verseny miatt a társaságok többsége szinte biztosan bejön ez alá az árszint alá. Ráadásul ezzel párhuzamosan a prémium üzemanyagok ára is lefele mozoghat majd.

A gázolaj esetén az átlagár még 485 forint lesz, ám nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy azt feltételezzük, sok kúton így is a hatósági ár alatt lehet majd tankolni. A pénteki csökkentés után egyébként tapasztalataink szerint a diszkontláncok már 15-25 forintos kedvezménnyel adták az üzemanyagot a hatósági árakhoz képest. Így nem lenne meglepő, ha ezeken a töltőállomásokon szerdától 450 vagy akár az alatti árakkal is találkozhatnánk.

A mostani világpiaci árak, még a viszonylag gyenge forintárfolyam mellett is további árcsökkenést vetítenek előre. Az elmúlt hetekben többször hasonlítottuk össze a közelmúltbeli forintba számolt olajárakat és az üzemanyagok hazai árait. Ezek alapján egyébként a fent említett diszkont árakhoz kellene közelíteni az átlagáraknak a következő hetekben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.