<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A kriptoeszköz ismét erőre kapott, a lehetséges forgatókönyvek közül a szakértők ezzel számoltak a legkevésbé.

Néhány héttel ezelőtt a 6000 dolláros szinttel ismerkedett a Bitcoin. A szint elég masszív volt és megtartotta, sokan vélekedtek azonban úgy, hogy mindez csak időleges, míg a lejtmenet tartós lesz. Úgy tűnik, hogy fordult a kocka, és az április elejei esést erősödés váltotta. A Bitcoin kedden lokális csúcsra ugrott, az elmúlt egy hónapban nem volt ilyen magas az árfolyam, átlépte a 9300 dollárt. A nemzetközi tőzsdéken tapasztalt gyengülés ellenére viszonylag stabil maradt szerdán is, hiszen 9000 felett kereskedtek vele.

A fordulat azért is meglepő, mert történetének legrosszabb negyedévét zárta március végén a Bitcoin, amely értékének 48 százalékát vesztette el az első három hónapban. A gyalázatos negyedév után pedig ahogy fent jeleztük folytatódott április elején is a gyengülés.

A tavalyi nagy emelkedés után világszerte egyre több helyen léptek fel az államok és a hatóságok, és igyekeznek szabályok közé szorítani a kriptoeszközökkel való kereskedelmet. Ez egyes helyeken csupán abban áll, hogy megszűnik az anonimitás, ami épp a kriptoeszközök egyik nagy varázsa. Máshol – például Kínában vagy Oroszországban - viszont a helyi szervek azon vannak, hogy teljesen betiltsák az eszközök kereskedelmét.

Március végén ráadásul a kriptoeszközök hirdetése előtt is bezárult egy utolsó fontos kapu. Akkor jelentette ugyanis be a Twitter, hogy a jövőben az ő felületeiken sem lehet majd kriptovalutákat hirdetni. A korlátozás azért is volt fájó, mert a nagy forgalmat biztosító felületek közül az utolsók egyike volt a Twitter. Korábban ugyanis mind a Google, mind pedig a Facebook meglépte már a korlátozást.

Arról nem is beszélve, hogy a mértékadó közgazdászok, befektetési bankárok, és vagyonkezelők többsége az elmúlt időszakban szinte egységesen támadták a Bitcoint, kifejtve azt, hogy nincs valós értéke, a mögöttes technológia ugyan előremutató, de messze nem akkora jelentőségű, hogy százmilliárdokat érjen egy-egy ilyen kriptoeszköz.

Az utóbbi időben a legnagyobb fordulatot és meglepetést az keltette, hogy Soros György befektetési alapja, a Soros Fund Management megváltoztatta befektetési politikáját, és immár kriptoeszközökbe is fektethet. A hírre az április elejei mélypontól elmozdult az árfolyam, ám voltak, akik úgy vélekedtek, hogy ez egy elvi lehetőség, és nem biztos, hogy valós invesztíciót is eredményez.


Persze nem menne fel a Bitcoin, ha nem lennének tömegesen olyanok, akik hisznek az eszközben. Kedden jelent meg egy anyag amelyben Tim Draper kockázati tőkebefektető beszélt a kriptovalutáról. Draper a szakmában nem egy a sok közül, hanem olyan cégek korai befektetője volt, mint a Hotmail, a Skype vagy éppen a Tesla, amiken persze óriásit kaszált. A kockázati tőkebefektető szerint a Bitcoin a fenti cégeknél sokkal nagyobb durranás, és szerinte ezen még többet fog keresni, mint a fenti három céggel.

Tim Draper szerint a kriptovaluta olyan változásokat generál a pénzügyi rendszerben, amit jelenleg még fel sem foghatunk. Szerinte a Bitcoin jelentősége az internethez mérhető, sőt még azon is túltehet. Ennek megfelelően néhány éven belül is óriási értéknövekedést vár az eszköztől. Tim Draper előrejelzése szerint 2022-ben negyedmillió dollár is lehet egy Bitcoin.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.