<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász szerint komoly gondok vannak a Bitcoinnal, ez pedig akár a kriptoeszköz totális összeomlásához is vezethet.

Bitcoin hívők úgy gondolják, a digitális deviza olyan forradalmi újdonság, amely a jövőben jelentősen átformálja a ma ismert pénzügyi rendszert. Olyan érveket hoznak, amely szerint indokolt az úttörő eszközbe vetett hit, így például a hagyományos bankokkal szembeni bizalmi válság miatt a kriptopénzek előre fognak tőrni, ezek lesznek az évezred új devizái, az "új arany".

A Nobel-díj nyertes közgazdász, Paul Krugman azonban azt állítja, hogy ez a lázas lelkesedés teljes félreértés. A Bitcoin összeomlása valós lehetőség, mivel a titkosításon túl érdemben nem hoz újdonságot a monetáris rendszerben, amely már most is zökkenőmentes és alacsony költséggel járó tranzakciókat tud nagy tömegben lebonyolítani.

A Blockchain.com adatai szerint a Bitcoin rendszerén másodpercenként 3-4 tranzakciót tudnak lebonyolítani, ezzel szemben a Visa vagy a Mastercard 5000 tranzakciót kezel egy másodperc alatt.

Krugman szerint a kriptopénzek létrejötte is egyfajta szemfényvesztés, hiszen a bányászattal előállított Bitcoin helyett nyugodtan lehetne ezt egy klikkel is megalkotni.  

A közgazdász szerint a ma forgalomba lévő nemzeti devizák mindenki által elfogadottak, és meghatározott értéket képviselnek, továbbá ezekkel fizetési megoldások hajthatók végre. Vagy ott van az arany, amit felhalmozásra, ékszerként vagy akár az iparban is használnak, így a kereslet-kínálat alapján alakul az ára.

Ezzel szemben a Bitcoin esetében nehéz ilyen funkciókról beszélni, hiszen a rendkívül hektikus árfolyam miatt nehéz lenne vele fizetni, már ha lennének tömegesen olyan vállalatok, amelyek elfogadnák. Megtakarítási formaként is nehéz ezzel számolni, hiszen nem látni azt, hogy miért alakulna ki ezzel kapcsolatban folyamatos kereslet. Ráadásul a Bitcoin forgalom nagyjából háromnegyede valamilyen illegális tevékenység finanszírozásához kapcsolódik az írás szerint, ami nem véletlenül váltotta ki világszerte a szabályozó hatóságok ellenszenvét, és kezdték el számos helyen korlátozni a kriptoeszközök használatát és kereskedelmét.

Nehéz megmondani, hogy a Nobel-díjas jóslata beválik vagy nem, az viszont biztos, hogy a tavaly decemberi 20 ezer dolláros szinthez képest mostanában 8 ezer körül kereskednek a Bitcoinnal. Ugyanakkor az eszközt az elmúlt hónapokban sokan és sokszor temették már, de a 6 ezer dollár körüli júniusi mélypontjához képest számottevően tudott júliusban növekedni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.