<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A tavaly decemberben bejelentett tőkeemelés-sorozatnak köszönhetően a Konzum-csoport saját tőkéje rohamosan növekedett az első félévben, június végén már meghaladta az 58 milliárd forintot – tette közzé a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a BÉT honlapján. Az IFRS-szerinti, konszolidált félévi jelentésben 11,33 milliárd forint fölötti árbevétel, 2,45 milliárd forintos adózás előtti eredmény, és közel 2,29 milliárdos EBITDA szerepel. A csoport legnagyobb bevételét a múlt félévben kibővített turisztikai portfolió hozta, amit a társaság ingatlan-, tőkepiaci- és biztosítási, továbbá vagyonkezelési szegmensben működő érdekeltségei további jelentős eredménnyel támogattak. Ma jelentett a szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Appennin is, 955 ezer eurós profitról számolva be.

A Konzum saját tőkenövekménye egyértelműen jelzi a csoport fejlődésének dinamikáját - áll a közleményben. Figyelembe véve a bejelentett és lezárult tőkeemelések hatásait, a társaság saját tőkéje a 2016. december végi 600 millióról 2017 közepére 4,806 milliárd forintra, majd a 2017 végi 40,848 milliárdról 58,319 milliárd forintra növekedett 2018. június 30-ig. Az első féléves adatokban még nem szerepel a Ligetfürdő Kft. akvizíciójához kapcsolódó, mintegy 10 milliárd forintos tőkeemelés, amely 2018 második félévében 68,356 milliárd forintra növeli majd a Konzum-csoport saját tőkéjét.

Az IFRS-szerinti, konszolidált jelentésben szereplő nettó árbevétel 2018. június 30-án közel 11,330 milliárd forint (2017 végén 16,824 milliárd) volt. A 2018 közepén kimutatott 2,456 milliárd forint adózás előtti eredményt növelték a tulajdonszerzések egyszeri hatásai is.

 Pontosabban leírja a tőzsdei társaság üzleti eredményét a 2018. június 30-ra számított 2,287 milliárd forintos EBITDA, amely 2017 végén 3,497 milliárd forint volt. A tőkeemelésekkel, illetve akvizíciókkal a Konzum-csoport az egyszeri tételektől megtisztítva is stabil működési eredményt produkált, amely előrevetíti a csoport jövőbeli dinamikus növekedését. A társaság menedzsmentjének várakozásai szerint az EBITDA mutató az elkövetkező két-három évben – akár újabb akvizíciók nélkül is – elérheti az évi 10 milliárd forintot.

A menedzsment stratégiájának megfelelően a Konzum-csoport négy fő befektetési szegmensben kezdte meg célirányos növekedését. Habár az idegenforgalomra jellemző erős szezonalitás miatt a július-decemberi időszak bevétele jellemzően kedvezőbben alakul, az első félévben a turisztikai szegmens várakozásokon felül teljesített. A Hunguest Hotels és Balatontourist márkákkal fémjelzett portfólió első félévi adózott eredménye közel 1,453 milliárd forint volt.

A csoport befektetési célú ingatlanjait kezelő Appeninn Holding 227 milliós adózott eredményt ért el. Az Appeninn ingatlanportfóliójának átalakítása, illetve a tőzsdei társaságnál 2018 első felében lezajlott akvizíciók hatásai a csoport év végi eredményében jelentkeznek majd.  

A pénz- és tőkepiaci, valamint biztosítási terület hozzávetőlegesen 216 milliós adózott eredménnyel növelte a Konzum-csoport eredményességét, míg a vagyonkezelési szegmens 568 millió fölötti adózott eredményt hozott az első félévben.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. Magyarország egyik vezető befektetési csoportja, amely középtávon a közép-kelet-európai régió meghatározó szereplővé válhat. A menedzsment stratégiája alapján a turizmus, a bank- és pénzügyi szektor, az informatika, az ingatlanszektor, valamint a telekommunikációs szektor áll a társaság jövőbeli növekedési lehetőségeinek fókuszában.