TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Viszonylag kevés volt a friss pénz abból az 1100 milliárdból, ami a MÁP Pluszba áramlott, legalábbis a hazai privátbankárok egyöntetű véleménye szerint. Ezzel szemben Varga Mihály pénzügyminiszter néhány napja azt állította, mintegy 70 százalék származott "párnacihából".

Nagy vagyon koncentrálódik a világban, tele vagyunk pénzzel – közölte felütésként Karagich István, a hazai privátbankári szektort elemző Blochamps Kft. ügyvezető igazgatója a cég mai konferenciáján. Az elmúlt öt évben több mint 30 százalékkal nőtt a privátbankárok által kezelt vagyon Európában, de a világ más részein is jelentős volt a gyarapodás, amelynek átlagos arányától mindössze a 20 százalékos ütemtől elmaradóan bővülő három ország – az Egyesült Államok, Brazília és Törökország – maradt el.

Az első félévben tovább nőhetett a privátbankárok által kezelt vagyon Az első félévben tovább nőhetett a privátbankárok által kezelt vagyon

Összességében 2018 végén világszerte 22,4 millió ügyfélszámlán 61 300 milliárd dolláros vagyont kezeltek a privátbankárok, ebből Magyarországon mintegy 43 ezer számlán közel 5 ezer milliárd forint szunnyadt. S ez az első félévben tovább nőtt. (A pontos mértékekről az Mfor.hu a napokban részletesen beszámol).  

A hazai slágertémáról, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz elsöprő kezdeti sikeréről természetesen a privátbankárok is elmondták a véleményüket, amelyek összességében nem voltak pozitívak. Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen privátbanki vezetője nem volt elragadtatva a MÁP Plusz sikerétől, mondván, az évtizedek óta azt próbálják megértetni az ügyfelekkel, hogy nincs ingyenebéd, vállaljanak kockázatot. A privátbankárok azért érzik veszélyesnek azt, ha az állampapírok túlsúlya tartós marad, mert ez esetben át kell alakítaniuk az üzleti stratégiát. De most még erőnek erejével próbálnak tenni azért, hogy a kockázatosabb eszközök iránti érdeklődés fennmaradjon – közölte Pleschinger Gyula, az MKB privátbanki vezetője.

Érdekes egyébként, hogy a privátbankárok szerint az 1100 milliárdnak alig egytizede származhatott friss pénzből. Haás Péter, az OTP privátbanki vezetője szerint a vásárlásokhoz szükséges pénz mintegy fele a meglévő állampapírok eladásából származott, egyharmada egyéb likvid eszközökből, egytizede befektetési alapokból – amit veszélyesnek tartanak –, a többi pedig egyéb meglévő befektetésből. Azok a pénzek, amelyek a párnacihában voltak, nem mozdulnak meg közel 5 százalékos évi átlaghozam kedvéért – hangsúlyozta Bálint Attila. Ehhez a tranzakciós illeték eltörlése lenne szükséges.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.