2019. július 11. 12:31

Viszonylag kevés volt a friss pénz abból az 1100 milliárdból, ami a MÁP Pluszba áramlott, legalábbis a hazai privátbankárok egyöntetű véleménye szerint. Ezzel szemben Varga Mihály pénzügyminiszter néhány napja azt állította, mintegy 70 százalék származott "párnacihából".

Nagy vagyon koncentrálódik a világban, tele vagyunk pénzzel – közölte felütésként Karagich István, a hazai privátbankári szektort elemző Blochamps Kft. ügyvezető igazgatója a cég mai konferenciáján. Az elmúlt öt évben több mint 30 százalékkal nőtt a privátbankárok által kezelt vagyon Európában, de a világ más részein is jelentős volt a gyarapodás, amelynek átlagos arányától mindössze a 20 százalékos ütemtől elmaradóan bővülő három ország – az Egyesült Államok, Brazília és Törökország – maradt el.

Az első félévben tovább nőhetett a privátbankárok által kezelt vagyon Az első félévben tovább nőhetett a privátbankárok által kezelt vagyon

Összességében 2018 végén világszerte 22,4 millió ügyfélszámlán 61 300 milliárd dolláros vagyont kezeltek a privátbankárok, ebből Magyarországon mintegy 43 ezer számlán közel 5 ezer milliárd forint szunnyadt. S ez az első félévben tovább nőtt. (A pontos mértékekről az Mfor.hu a napokban részletesen beszámol).  

A hazai slágertémáról, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz elsöprő kezdeti sikeréről természetesen a privátbankárok is elmondták a véleményüket, amelyek összességében nem voltak pozitívak. Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen privátbanki vezetője nem volt elragadtatva a MÁP Plusz sikerétől, mondván, az évtizedek óta azt próbálják megértetni az ügyfelekkel, hogy nincs ingyenebéd, vállaljanak kockázatot. A privátbankárok azért érzik veszélyesnek azt, ha az állampapírok túlsúlya tartós marad, mert ez esetben át kell alakítaniuk az üzleti stratégiát. De most még erőnek erejével próbálnak tenni azért, hogy a kockázatosabb eszközök iránti érdeklődés fennmaradjon – közölte Pleschinger Gyula, az MKB privátbanki vezetője.

Érdekes egyébként, hogy a privátbankárok szerint az 1100 milliárdnak alig egytizede származhatott friss pénzből. Haás Péter, az OTP privátbanki vezetője szerint a vásárlásokhoz szükséges pénz mintegy fele a meglévő állampapírok eladásából származott, egyharmada egyéb likvid eszközökből, egytizede befektetési alapokból – amit veszélyesnek tartanak –, a többi pedig egyéb meglévő befektetésből. Azok a pénzek, amelyek a párnacihában voltak, nem mozdulnak meg közel 5 százalékos évi átlaghozam kedvéért – hangsúlyozta Bálint Attila. Ehhez a tranzakciós illeték eltörlése lenne szükséges.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.