2018. július 9. 19:31
mfor.hu

Első tőzsdei napját méretes zakóval indította a kínai mobilóriás, a Xiaomi, amit a zárásra sem sikerült teljesen ledolgozni.

Az év egyik nagy durranásának harangozták be és óriási várakozás előzte meg a Xiaomi részvények első kibocsátását. Ugyanakkor már az IPO előtt napvilágot láttak óvatos elemzések, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy korántsem olyan szép minden a vállalat kapcsán, mint ami felületesen látszik.

A kibocsátás előtt óriási találgatás volt, hogy milyen értéken tudják majd a részvényeket eladni. Előzetesen napvilágot láttak olyan jóslatok, hogy az ár alapján a teljes cégérték akár a 100 milliárd dollárt is elérheti, ahogy közeledett azonban a jegyzés, úgy csökkent ez az érték.

A túlzott várakozásnál maga a vállalat mértéktartóbb volt, hiszen a Xiaomitól a 100 milliárdos cégértéknél reálisabb jelzés érkezett, ami a 70-80 milliárd dolláros sávba tette a kapitalizációt. Az alapján az elemzők arra számítottak, hogy kb. 10 milliárd dollárnyi tőkéhez juthat a vállalat az IPO-n keresztül. Előzetesen az elemzők azt jelezték, hogy egy ilyen nagyságrendű IPO-val ez lehet 2018 legnagyobb részvénykibocsátása.

A potenciális befektetők felcsigázásának érdekében elkezdték kínai Apple-nek titulálni a Xiaomit. A cég bevétele egyébként 2017-ben 114,6 milliárd jüan (kb. 18 milliárd dollár) volt, ami az előző évihez képest 68 százalékos növekedést jelent, a gondot az okozza, hogy a vállalat nyereségtermelő képessége viszont gyenge. A múlt évben ugyanis hiába növekedett látványosan a társaság, 43 milliárd jüan veszteséget szenvedtek el.

A 2017-es bevétel mintegy 70 százaléka az okostelefon-üzletágból származott, de az utóbbi években dinamikusan nőtt az IoT (Internet of Things) és az internetes szolgáltatások szegmense, jelentősen enyhítve a cég egylábon való állását. A Xiaomi több új termékkategóriában is megjelent, így többek között az okos TV-k, a laptopok, a hangszórók, a smart routerek és a fitness-karkötők piacán is.

Azt előzetesen is lehetett tudni, hogy 17 Hong Kong-i dolláros áron fog nyitni a tőzsdén a Xiaomi, miután a telefongyártó összesen 4,7 milliárd dollár értékű részvényt adott el az intézményi befektetőknek, akik között volt Soros György, illetve a kínai Hillhouse Capital is. Míg korábban már a Qualcomm és a China Mobile is vásárolt Xiaomi részvényeket.

Így festett a Xiaomi első napja Így festett a Xiaomi első napja

Az első nap viszont komoly csalódást okozott, napközben 16 Hong Kong-i dolláron is járt az árfolyam, végül a napot 6 százalékos eséssel zárta a papír. Az elemzők megosztottak az okokat illetően, vannak akik úgy látják, a vállalat kilátásai nem rosszak, ám az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnyékában nem várható komoly árfolyamnövekedés.

A Saxo elemzői ezt néhány napja előrevetítették, amikor azt jelezték, hogy az EBITDA várhatóan 1,41 milliárd USD lesz 2018-ban, így a jövőbeli (2018) EV/EBITDA ráta 54,1, ami igen magas. Összehasonlításképpen, a Facebook jelenlegi értékeltsége 15,1-es jövőbeli (2018) EV/EBITDA rátának felel meg, az Apple esetében ugyanez a mutató 16. Az NVIDIA értékeltsége pedig (hasonló feltételek mellett számolva) 25,9-nek. Az agresszív értékeltség nyilvánvalóan felveti azt, hogy a növekedési kilátásokkal kapcsolatos legkisebb rossz hír is erős reakciókat válthat ki az ármozgásban.