2018. április 26. 13:58
mfor.hu

Miközben az amerikai nagyvállalatok többségében a vártnál kedvezőbb számokat közöltek, a német nagyvállalatok eddig csalódást okoztak.

Csütörtökön három nagyvállalat is közzétette első negyedéves számait, és egyik sem hozta az előzetes elemzői várakozásokat, igaz ebben szerepe volt a dollárral szemben kifejezetten erős euró árfolyamnak is.

Meglepetésre csökkent a Volkswagen német járműgyártó első negyedévi működési eredménye, amit az elszámolásokban történt változásokkal és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásával indokolt. A wolfsburgi székhelyű Volkswagen AG csütörtökön azt közölte, hogy a kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 4,21 milliárd euró volt a március végével záródott három hónapban. Ez 3,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Elemzők javuló adatra, 4,47 milliárd euróra számítottak a tavalyi első negyedévi 4,37 milliárd euró után.

Az elszámolásokban időközben bekövetkezett változások figyelembe vétele nélkül a VW negyedéves működési eredménye valamivel jobb volt a tavalyinál. A Volkswagen csütörtökön azt közölte, hogy várakozásai szerint az idei bevétele akár 5 százalékkal is felülmúlhatja a tavalyi 231 milliárd eurós rekordösszeget, míg az eladott járművek száma némileg meghaladja majd a tavalyi 10,7 milliót.

A Deutsche Bank profitja 79 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest az árfolyamok kedvezőtlen alakulása és a szerényebb bevételek miatt. A legnagyobb német bank csütörtökön azt közölte, hogy az adózás utáni eredménye 120 millió euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 575 millió euróról. A szakértők nagyobb, 379 millió euró profitra számítottak a március végével záródott három hónapra.

A frankfurti székhelyű bank bevétele 5 százalékkal, 7,35 milliárd euróról 6,98 milliárd euróra csökkent, amit döntő részben az okozott, hogy az euró drágult a dollárhoz képest. A Deutsche Bank alapszintű (Tier 1) tőkemegfelelési rátája március utolsó napján 13,4 százalék volt, az egy évvel korábbi 11,8 százalék és a múlt év végi 14 százalék után.

A Lufthansa légitársaság első negyedévi működési eredménye jóval kisebb lett az elemzők által vártnál, részben az Eurowings diszkont cégével kapcsolatos nagy kiadások miatt. A vállalat azt közölte, hogy a működési eredménye (EBIT) 26 milliárd euró lett, minimálisan nagyobb az egy évvel korábbi 25 millió eurónál, de jóval alacsonyabb a szakértők által várt 81,3 millió eurónál.

A Lufthansa komoly pénzeket fektet az Eurowingsbe, hogy növelje piaci részesedését, miután csődbe jutott riválisa, az Air Berlin. A Lufthansa azt közölte, hogy az Air Berlin egyes részeinek az integrálása az Eurowingsbe egyszeri költségként 203 millió euró veszteséget okoztak a negyedévben. A Lufthansa adózás után 57 millió euró veszteséggel zárta a negyedévet, ami kisebb az egy évvel korábbi 68 millió euró mínusznál.

A német óriások közül az eddig publikált eredményeket figyelembe véve az SAP számai voltak azok, amelyek a várakozásokat jócskán meghaladták. Az informatikai vállalat két napja közzétett adatai szerint a bevétele ugyan szinten maradt, a profitja viszont kilőtt. A működési nyeresége 52 százalékkal 1 milliárd 25 millió euróra, az adózott eredmény pedig 33 százalékkal 708 millió euróra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség 37 százalékkal 59 centre emelkedett.