TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Egy kiszivárgott európai uniós dokumentum szerint a tagállamoknak tízszer annyi személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez, amennyit a hagyományos ellátási láncok jelenleg biztosítani tudnak - számolt be a Reuters hírügynökség.

Az unió hetek óta olyan kulcsfontosságú felszerelések beszerzésére törekszik, mint az orvosi maszkok vagy a lélegeztető gépek a súlyos légzési problémákkal küzdő betegek számára. Az erőfeszítések ellenére azonban "továbbra is aggodalomra ad okot Európában a személyi védőfelszerelések és egyéb orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztető gépek" elérhetőségének hiánya - áll az Európai Bizottság (EB) március 25-i keltezésű dokumentumában, amelybe a Reuters betekintést nyert.

Jóval több védőfelszerelésre van szüksége az európai uniós államoknak. Fotó: depositphotos.com Jóval több védőfelszerelésre van szüksége az európai uniós államoknak. Fotó: depositphotos.com

"A bizottság  becslései szerint a hagyományos ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes  kielégíteni" - írják.

Az orvostechnikai eszközök hiánya miatt az egészségügyi dolgozók nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, ami viszont a pácienseket is fertőzésveszélynek teheti ki orvosok vagy ápolók részéről. Márpedig a kedden közzétett hivatalos adatok szerint Olaszországban és Spanyolországban, a járvány által eddig leginkább sújtott két uniós tagországban több mint 5000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

A legtöbb EU-tagállam korlátozott készlettel és kapacitással rendelkezik az orvosi felszerelések gyártásának növelésében, ennek következtében még fajsúlyosabb hiányosságok jelentkezhetnek náluk, ha nem importálnak azonnal alapvető fontosságú orvosi felszerelést, bár Magyarországra szerencsére épp kedden érkezett meg Kínából 70 tonnányi védőfelszerelést szállító repülőgép.

Az EB kedden közölte, hogy hamarosan sikerül megállapodásokat rögzítenie arcmaszkok, védőszemüvegek,  védoruhák és egyéb felszerelések ellátóival, közel egy hónappal az után, hogy közös közbeszerzési eljárást indított 25 tagállam nevében a védőeszközök beszerzése céljából. A felszereléseknek rendelkezésükre kell állniuk két héttel az után, hogy az uniós kormányok aláírják a szerződéseket az ajánlattevőkkel - fogalmazott az EB.

Az EU végrehajtó szerve a múlt héten elindította a lélegeztető gépek és tesztkészletek beszerzésére irányuló eljárásokat, a dokumentum szerint március végére várnak ajánlatokat. Ezenkívül bátorítják a 3D-s nyomtatás használatát, valamint a gyárak gyártósorának helyben történő átalakítását is.A helyzetet súlyosbítják az egyes uniós országok orvosi felszereléseinek exportját is sújtó szigorítások. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében határokat zártak le, egyes határátkelőknél - amelyeken keresztül a járvány jelentette válság előtt az áruk szabad áramlása zajlott - pedig hosszú sorok várakoznak. Ez késlekedést okoz az áruk eljuttatásában, köztük az orvosi felszerelésekében és a gyógyszerekében.

A dokumentum a különösen kelet-európai országok határátkelőinél kialakult torlódásokra hivatkozva arról számolt be: a nemrégiben feljegyzett várakozási idők egyes belső uniós határoknál meghaladták a 24 órát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.