2018. október 30. 13:01

A régóta problémákkal küzdő amerikai óriáscég kedden jelentette be, hogy csökkenteni fogja a részvényeseknek fizetendő osztalékot.

Nem is olyan rég még a világ legértékesebb társasága volt a General Electric (GE), ám az egykoron szebb napokat megélő cég az utóbbi években komoly válsághelyzetben van. Ezt jelezte, hogy a közelmúltban lecserélték a cég vezérigazgatóját úgy, hogy az előző CEO mindössze 14 hónapot kapott.

Persze, ha azt nézzük, hogy az október 1-én menesztett John Flannery regnálása alatt a vállalat részvényeinek értéke 54 százalékot esett, akkor nem meglepő, hogy elfogyott a bizalom. Az új vezető, Larry Culp rögtön komoly változásokat ígért, bejelentette azt, hogy 23 milliárd dollár leírást hajtanak végre a villamosenergia-üzletágban. A GE most azt közölte, hogy az erőművi divíziót két részlegre bontják a vállalat átszervezési programjának részeként.

A legfájóbb bejelentés ugyanakkor az volt, hogy a vállalat csökkenteni fogja a részvényeseknek fizetendő osztalékot. Figyelembe véve, hogy azok, akik régebb óta tulajdonosok, komoly árfolyamveszteséget szenvedtek az elmúlt években (lásd az alábbi chartot), ez olyan hír, aminek megint nem fognak örülni. A lépés ráadásul igen drasztikus, hiszen míg eddig negyedévente 12 centet fizettek részvényenként addig ez most 1 centre csökken. A lépés hátterében az áll, hogy így közel 4 milliárd dollár marad a cég kasszájában, ami segíthet a sikeres szanálásban.

 GE kontra Dow Jones Ipari Átlag. Forrás: Stockcharts.com. GE kontra Dow Jones Ipari Átlag. Forrás: Stockcharts.com.

 

A magyar piacon az osztalék jelentősége jóval kisebb, ám az Egyesült Államokban ennek komoly súlya van a részvények megítélésénél. A befektetők ugyanis vagy nagyon komoly növekedést, vagy értékelhető osztalékhozamot várnak el a cégektől.

Az mfor.hu a napokban foglalkozott a legjobb osztalékrészvényekkel, amelyek a mostani erős volatilitás mellett felértékelődnek. Ahogy írtuk, számos olyan cég van, amely évtizedek óta emeli az osztalék mértékét, így megbízható befektetési célpontnak tűnnek. Ezek egy része ráadásul erős, 5 százalék, vagy azt meghaladó osztalékhozamot biztosít. Az osztalékrészvények elitjébe tartozó, és arisztokratáknak, bajnokoknak, kihívóknak nevezett kategóriákba sorolt papírokban az a különösan jó, hogy nem csak most biztosítanak magas osztalékhozamot, hanem az emelések révén ezt tartósan tudják biztosítani. Az persze kockázatot jelent, ha egy korábban jól teljesítő vállalat vakvágányra fut, ahogy azt a GE-nél is látjuk, és ekkor nem csak az árfolyam zuhanhat, hanem a befeketők számára ezt ellensúlyozó osztalék is.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.