2018. április 4. 13:47
mfor.hu

A CBRE 2018-as Befektetési Reggelijén a magyar kereskedelmi ingatlanpiac vezető vállalatainak képviselői meglehetősen optimisták voltak a szektor idei kilátásait illetően és legfeljebb a finanszírozási lehetőségek esetleges romlása, illetve a kevés eladásra kínált ingatlan miatt éreznek némi bizonytalanságot.

A CBRE idén is megrendezte hagyományos tavaszi Befektetési Reggelijét, amelyen a magyar kereskedelmi ingatlanpiac vezető vállalatainak képviselőit kérdezte meg a hazai ingatlanpiac helyzetéről és a 2018-as várakozásokról.

Az idei év befektetési piacáról a megkérdezettek kétharmada (64%) úgy vélekedett, hogy legalább a 2017-es év 1,7 milliárd eurós forgalmára számít, ezen belül 28% szerint akár 2 milliárd eurót is elérheti a forgalom, ami egyébként rekordot jelentene a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon, a globális válság előtti utolsó „békeév”, 2007 hajszállal 2 milliárd euró alatti forgalmát is túlszárnyalva. A szakemberek várakozásai egybevágnak a CBRE kutatási szakértőinek előrejelzésével, miszerint az idei év forgalma hasonló lehet a tavalyiéhoz, mindazonáltal, ez az 1,8 milliárd euró lehet a piac „plafonja”, tekintve a korlátozott kínálatot.A befektetők származását tekintve a Befektetési Reggeli résztvevői úgy vélekedtek, hogy jellemzően a nagy nyugat-európai intézményi befektetők (49%), a magyar befektetési alapok (25%) és az Európába is az elmúlt néhány évben megerősödő kínai, koreai, orosz és közel-keleti befektetők (21%) növelik leginkább aktivitásukat. Ez is egybecseng a CBRE előrejelzéseivel, bár a nyugat-európai befektetők jelentős mértékű aktivitás-növekedése még kérdéses. „Egy biztos, az, hogy mind a piac, mind mi, tanácsadók úgy látjuk, hogy az opportunista, nagy kockázat mellett nagy hozamra játszó befektetők eltűnőben vannak a magyar piacról, jelzi, hogy egy biztos alapokon álló, erős ingatlanpiaccá váltunk” – mondta Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója.Szemben a CBRE európai befektetési körképével, amely szerint a nemzetközi befektetők idén az ipari ingatlanokat várják első helyre, a magyar piac résztvevői a prémium irodaházakat (21%) és az újonnan épülő irodaházakat (19%) nevezték meg a legvonzóbb ingatlantípusnak, de jól szerepeltek az ipari ingatlanok (17%) és az alternatív befektetések (17%), mint például a szállodák is.

A jelenlegi, nagyon kedvező pénzügyi feltételek egy ideig még fennmaradnak a magyar befektetők szerint, akik leginkább az első osztályú irodák (33%) és az ipari ingatlanok (31%) hozamának további mérséklődését várják, szemben a bevásárlóközpontok (11%) és a bevásárló utcai ingatlanok (10%) hozamcsökkenésével. Mindazonáltal, nem elenyésző azok aránya (15%) sem, akik úgy érzik, idén vége lehet a hozamcsökkenésnek – párhuzamosan az amerikai FED kamatemelési ciklusával és a kötvényvásárlási program kifutásával.Arra a kérdésre, hogy milyen ingatlant vásárolnának a leginkább Magyarországon, a válaszadók hasonló arányban jelölték meg a stabil cash-flow-val rendelkező prémium ingatlanokat és a hozzáadott-értéket képviselő ingatlanokat (32%-32%), míg a felújításra szoruló (25%), illetve üresen álló ingatlanok (10%) iránt lényegesen kevesebb érdeklődést mutattak. „Világszerte megfigyelhető, hogy a befektetők egyre inkább az azonnali jövedelem reményében vásárolnak ingatlanokat és kevésbé a hozam további csökkenése motiválja őket. Magyarországon is a stabil, azonnali cash-flow a legcsalogatóbb, azonban kérdés, hogy mennyire szűk a kínálat az ilyen ingatlanok vonatkozásában.” – elemezte Borbély Gábor, a CBRE piackutatási igazgatója.Mind azt a CBRE kutatásai igazolják, a magyarországi ingatlanpiac fejlődésének legjelentősebb kerékkötője (az egyre emelkedő építőipari költségek mellett) a rendelkezésre álló ingatlanok korlátozottsága – ez megegyezik a válaszadók véleményével, akik szerint az ingatlanok kínálata (38%) jelenti ma a legnagyobb kihívást, míg a szigorodó finanszírozási feltételek (23%), a hazai (16%) vagy nemzetközi (12%) politikai helyzet már jóval kevesebb aggodalomra ad okot. A gazdaság lassabb növekedésére pedig csak nagyon kevesen (3%) számítanak. „A magyar gazdaság fundamentumai erősek, a fogyasztás folyamatosan bővül, a vállalatok terjeszkednek, és jelentős az európai uniós források hatása is – úgy véljük 2018-ban is jelentős üzleteket kötnek a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon és ezekben az ügyleteket fogja támogatni a CBRE szaktudása is.” – mondta Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!