2018. május 8. 11:40
mfor.hu

Tovább tart az euró árfolyamának vesszőfutása, a reggeli órákban az 1,1880-as szintet tesztelte a deviza a dollárral szemben.

Éves rekordszintre ugrott a dollár az euróval szemben, miután reggel letört az 1,19-es szint. Egyes elemzők szerint technikai alapon akár további dollárerősödés is jöhet, ez esetben hamarosan az 1,1750-es szint is elérhető lehet.

A dollár iránti keresletet az elemzők szerint az táplálja, hogy miközben a legutóbbi gazdasági adatok szerint nagyon stabil az amerikai gazdaság és továbbra is növekedési pályán áll, a kötvényhozamok egyre vonzóbbak. A 3 százalék körüli szinten megvehető 10 éves amerikai állampapírok sokak számára lehet csábító. Ráadásul az elemzők szerint akár további pénzek is átáramolhatnak dollárba, miután a piac az amerikai jegybanktól a Fed-től júniusi ülésén újabb emelést vár.


Az euró számára az is negatívum, hogy a hétfőn publikált számok szerint a német ipari termelés visszaesett. Ebből egyesek már arra következtettek, hogy az EU legerősebb gazdasága nem tudja magát függetleníteni a kereskedelmi háborútól, ez pedig azzal járhat, hogy a várakozásokkal ellentétben az EKB nem fogja szeptemberben abbahagyni a kötvényvásárlási programját. Ez pedig tovább "hígítja" az eurót, ami további gyengüléssel járhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.