2018. május 15. 15:52
mfor.hu

Néhány hete meginogtak a piacok, amikor az amerikai állampapírok hozam elérte a 3 százalékos szintet, most ismét izgulhatunk.

A 10 éves kincstárjegy hozama újra 3 százalék fölé nőtt. Úgy tűnik, hogy akár a 2011. évi csúcsot is támadhatja a hozam, azaz 3,05 százalék fölé is emelkedhet a 10 éves papír hozama.

Korábban több elemző vélte úgy, hogy ezek már olyan szintek, amely sok befektetőt terelhet át a kötvénypiacra. A tőke átrendezés minden bizonnyal elkezdődött, amelyre utalhat a dollár ismételt erősödése.

Az euró dollár árfolyamát a ma publikált adatok is befolyásolták. Reggel tették közzé az első negyedéves német GDP előzetes számait, mely elmaradt az előzetes várakozásoktól, éves bázison 1,8 százalék helyett csupán 1,6 százalék lett. A Destatis részletes beszámolója szerint elsősorban az állami beruházások volumene rontotta le a számokat, melyek a tavalyi negyedévhez képest csökkentek, erre 5 éve nem volt példa. Nem véletlen, hogy több fontos nemzetközi szervezet is arra szeretné rávenni a német kormányt, hogy költsön erőteljesebb mértékben, hétfőn például az IMF adott hangot ennek a véleményének. A GDP komponenseiből a külkereskedelem bővülése is lassabb volt a korábbi ütemnél, de a belső fogyasztás, és az építőipar szépen bővül. Az összességében csalódást keltő számok megjelenése után némileg gyengült az euró.

Az amerikai dollár erősödése irányába mutat az is, hogy a keddi piaci pletykák szerint nagyon messze van az amerikai és kínai fél álláspontja. A Trump által kilátásba helyezett büntetővámok után kezdtek tárgyalásba a felek, de Peking nem úgy táncol, ahogy Washington fütyül. Emiatt az elemzők szerint a külkereskedelmi mérleg nem fog javulni, ahogy az USA finanszírozási igénye továbbra is igen magas lesz. Éppen emiatt az amerikaiak rá lesznek kényszerítve arra, hogy akár magasabb hozam mellett dobjanak piacra kötvényeket. Ráadásul mindez akár inflációs nyomást is generálhat, ami további dollárerősödést is és hozamemelkedést hozhat. A szakértők szerint a piac most ezeket árazza.

A nagy kérdés az lesz, hogy mikor érnek el a kötvénypiaci hozamok, amely már elég vonzó lesz és a részvénypiacról is komolyabb összegeket terel át. Korábban a szakértők a 3 százalékos szintet tartották ilyennek, a napokban megjelent vélemények szerint ugyanakkor akár ennél magasabb hozamok sem indítanak armageddont.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.