2018. június 29. 11:51
mfor.hu

Nem a spekulánsok, hanem a világpolitikában bekövetkezett fordulat miatt gyengül a forint Holger Zschäpitz német tőkepiaci és közgazdasági szakértő szerint, akivel az Alapblogon jelent meg interjú.

Holger Zschäpitz német tőkepiaci és közgazdasági szakértő, a Die Welt és a Welt am Sonntag gazdaságpolitikai rovatának irányítója arról írt, hogy a magyar deviza körüli feszültség mögött nem kell sejteni semmiféle spekuláns támadást, viszont a forintgyengülés összefügg azzal, hogy a külföldi befektetőket most már elbizonytalanítja a magyar politikai helyzet.

A szakértő az Alapblognak elmondta, hogy a magyar gazdaság – a piaci szereplők ezt jól tudják – az utóbbi időben kimondottan jól teljesít. 

Úgy véli, bár természetesen nem zárható ki teljesen a spekulánsok támadása, de értelmetlen. Soros György, akárcsak a többi devizaspekuláns, sosem fogad alapvetően jól funkcionáló gazdaság devizájának leértékelődésére, mert ez esetben nyilvánvalóan veszítene.
A magyar gazdaság jelen állapotában nem sebezhető spekulánsok szemszögéből, annál is kevésbé, merthogy a magyar gazdaság az EU védőernyőjét élvezi, meghatározóan az EU gazdasági helyzetétől függ. Viszont a legfontosabb magyarországi GDP-t kreáló gazdasági szektorok, mint például az autógyári kapacitások olyannyira ki vannak szolgáltatva az összeurópai, mindenekelőtt a német gazdasági helyzetnek, hogy egy ilyen kicsi gazdaság esetében a tőkepiaci befektetők jobban aggódnak a kialakuló amerikai–német kereskedelmi háború negatív következményei miatt, mint a nagyobb gazdaságok esetében. Holger Zschäpitz szerint a tőkepiacok főszereplői már látják az esélyét annak, hogy Magyarország relatíve többet fog veszíteni a nagy kereskedelmi háborúban, mint a nagyobbak.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!