2018. június 29. 11:51
mfor.hu

Nem a spekulánsok, hanem a világpolitikában bekövetkezett fordulat miatt gyengül a forint Holger Zschäpitz német tőkepiaci és közgazdasági szakértő szerint, akivel az Alapblogon jelent meg interjú.

Holger Zschäpitz német tőkepiaci és közgazdasági szakértő, a Die Welt és a Welt am Sonntag gazdaságpolitikai rovatának irányítója arról írt, hogy a magyar deviza körüli feszültség mögött nem kell sejteni semmiféle spekuláns támadást, viszont a forintgyengülés összefügg azzal, hogy a külföldi befektetőket most már elbizonytalanítja a magyar politikai helyzet.

A szakértő az Alapblognak elmondta, hogy a magyar gazdaság – a piaci szereplők ezt jól tudják – az utóbbi időben kimondottan jól teljesít. 

Úgy véli, bár természetesen nem zárható ki teljesen a spekulánsok támadása, de értelmetlen. Soros György, akárcsak a többi devizaspekuláns, sosem fogad alapvetően jól funkcionáló gazdaság devizájának leértékelődésére, mert ez esetben nyilvánvalóan veszítene.
A magyar gazdaság jelen állapotában nem sebezhető spekulánsok szemszögéből, annál is kevésbé, merthogy a magyar gazdaság az EU védőernyőjét élvezi, meghatározóan az EU gazdasági helyzetétől függ. Viszont a legfontosabb magyarországi GDP-t kreáló gazdasági szektorok, mint például az autógyári kapacitások olyannyira ki vannak szolgáltatva az összeurópai, mindenekelőtt a német gazdasági helyzetnek, hogy egy ilyen kicsi gazdaság esetében a tőkepiaci befektetők jobban aggódnak a kialakuló amerikai–német kereskedelmi háború negatív következményei miatt, mint a nagyobb gazdaságok esetében. Holger Zschäpitz szerint a tőkepiacok főszereplői már látják az esélyét annak, hogy Magyarország relatíve többet fog veszíteni a nagy kereskedelmi háborúban, mint a nagyobbak.