2019. március 28. 17:45
MTI

Lehet egy jobb és egy rosszabb forgatókönyv is.

Kettős és szimmetrikus inflációs kockázatokat lát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő 5-8 negyedéves előrejelzési időszakban, a kétféle forgatókönyv pedig eltérő monetáris kondíciókat jelenthet - mondta el  Nagy Márton, az MNB alelnöke a V4 és Románia befektetési szemináriumon.

Mindenre igyekszik felkészülni az MNB Mindenre igyekszik felkészülni az MNB

A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett csütörtöki, budapesti tanácskozáson ismertette, az MNB két kockázati pályával számol az alapforgatókönyvhöz képest, az egyik a gyorsabb hazai bérnövekedés és fogyasztás miatti magasabb inflációs pálya, a másik a külső környezet romlása miatti vártnál alacsonyabb pénzromlási ütem.

Az első pálya szigorúbb monetáris kondíciókat indokolhat a következő negyedévekben, az utóbbi viszont lazább monetáris feltételeket hozhat magával - mondta.

A kockázatok "szimmetrikusak", tehát a két kockázati pálya bekövetkezési valószínűsége azonos. Az infláció alakulását meghatározó tényezőket kettősség jellemzi, a továbbra is élénk belső kereslet növeli, a romló külső konjunkturális környezet fékezi az infláció ütemét - mondta az MNB alelnöke.

Megismételte, mivel a jegybank elérte 3 százalékos inflációs célját, mostantól az árstabilitás fenntartására fókuszál.

Az alelnök indokoltnak nevezte a monetáris kondíciók márciusi megváltoztatását, ugyanakkor jelezte, a további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeli alakulása fogja meghatározni. Ismét megerősítette, a márciusi lépés egyedi döntés volt, minden egyes negyedévben a negyedéves inflációs jelentés függvényében határoznak a további intézkedésekről.

Az MNB prognózisa szerint az infláció a következő időszakban is 3 százalék körül ingadozhat.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok