2020. január 31. 12:47
mfor.hu

Bár a forint soha nem látott szintre gyengült, az euró 338 felett is járt, további komolyabb gyengülés rövid távon nem várható, sőt, a forinterősödés mellett szólnak érvek. Ha például a koronavírus miatt komolyabb kockázatkerülés köszöntene be a piacokon, akkor erőre kaphatna a forint – derül ki a K&H Alapkezelő összeállításából.

Mozgalmas napjai vannak a forintnak, januárban újabb negatív rekordokat döntött. Az euró árfolyama 338 forint felett is járt, hasonlóan gyenge forintárfolyamra sohasem volt példa. A forintpiacon pedig felemás kép rajzolódik ki. Hosszú távon elsősorban az alacsony forintkamat miatt negatív irányban marad az árfolyam, azaz lassú és trendszerű gyengülésre van kilátás.


 
Rövid távon - a következő napokban, hetekben - azonban több érv szól a fordulat, azaz a forinterősödés mellett. Érdemes részletesebben megnézni, hogyan gondolkodnak az importőrök, ezen keresztül miként hat a forintárfolyam az inflációra. "Amikor a forint gyengül, akkor a külföldről érkező termékek, szolgáltatások drágábbak lesznek, de az árfolyamváltozás a legtöbb terméknél nem épül be azonnal az árakba, így az inflációt sem kezdi el pörgetni egyik napról a másikra. Ezért sok esetben nincs az árfolyam és az árak között lineáris kapcsolat. Az importőrök általában sávokat lőnek be és ahhoz igazítják a bolti árakat, ha mondjuk tartósan 335-345 forintra számítanak, akkor már várhatóan emelnének az árakon. Bár a Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, de a tartósan gyenge árfolyam az importon keresztül feljebb húzhatja az inflációt, amit viszont a jegybankárok nem néznének jó szemmel" - mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Erre utal, hogy a jegybank az úgynevezett swaptenderen csökkentette a forintlikviditást, ezzel erőt adott a magyar devizának. Hajósi Péter ugyanakkor azt is elmondta, hogy vannak kivételek, vagyis olyan termékek, amelyeknél azonnal megjelenik a gyenge forint, például a rendelésre gyártott új autóknál. Ezeknél drágulás várható.
 
A rövid távú forinterősödés mellett szól az is, hogy a forint letudta az idei év egészére tervezett gyengülést. "Arról van szó, hogy konszenzusos befektetői vélemény szerint a forintnak évente 1-2 százalékkal kell gyengülnie ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyképessége legalább ugyanazon a szinten maradjon. Márpedig ezt a gyengülést már januárban túlteljesítette" – emelte ki Hajósi Péter. Szintén hozzájárulhat a forinterősödéshez, ha akcióba lépnek azok a piaci szereplők – carry trade-erek – akik finanszírozó devizaként használják a forintot, vagyis a magyar deviza gyengülését valószínűsítő pozíciókat vettek fel korábban.
 
A szakember hozzátette: "Azt is érdemes figyelembe venni, hogy például a kínai Vuhan városából elindult koronavírus okozta járvány vagy Donald Trump európai gazdaság elleni esetleges intézkedései - ezekre már tett utalást az amerikai elnök januárban –, vagy egy geopolitikai feszültség miatt a piacokon erősödhet a kockázatkerülés. Ebben az esetben a forintgyengülésre játszó befektetők lezárják a pozícióikat, ez pedig erőt ad a forintnak." A K&H Alapkezelő szakembere szerint tehát rövid távon, vagyis a következő napokban, hetekben irányváltás jöhet a forint piacán, azaz az euró árfolyama elindulhat a 330 forintos szint irányába.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.