<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az idei nagyobb részvénykibocsátások nagy része jelenleg mínuszban van, annak ellenére, hogy a részvénypiac alapvetően felfelé tartott, a napokban is új rekordokat döntött. A fő ok, hogy elsősorban növekedési és technológiai részvényekkel próbáltak tőkét bevonni, ezek pedig különlegesen érzékenyek a várhatóan emelkedő kamatszintre.

Idén minden korábbinál nagyobb tőkét tudtak a részvénytársaságok elsődleges részvénykibocsátások (IPO-k) során bevonni az USA-ban, mintegy 900 cég mintegy 300 milliárd dollárt. Ezzel a nyilvános részvények piaca is nőtt, ami évek óta nem fordult elő a The Wall Street Journal szerint.

A 2021-es IPO-mánia

Valóságos IPO-láznak lehettünk tanúi. Erre az őrületre az egyik legérdekesebb adalék, hogy novemberben egy elektromos járműveket gyártó társaság – amely eddig összesen 156 teherautót tudod csak előállítani – olyan részvénykibocsátást hajtott végre, amely többre értékelte, mint a Ford Motor Company teljes tőzsdei tőkeértéke (kapitalizációja).

Az IPO ETF és az irányadó S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2021-ben (Tradingview.com)Az IPO ETF és az irányadó S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2021-ben (Tradingview.com)

Valamivel korábban egy sportcipőgyártó pedig négymilliárd dolláros értékelésre tett szert, annak ellenére, hogy folyamatosan veszteséges volt. A mániás jellegre utal a SPAC-ok elterjedése is. Ezek azok a speciális üres cégek, amelyek tőzsdén vannak, és amelyekkel egyesülve más cégek gyorsan parkettre tudják repíteni magukat.

Volt, aki kiszállni, más meg beszállni akart

A korábbi években inkább sok cég egyesült, a nagyobbak felvásárolták a kicsiket. Ebben az évben viszont végre nőtt a piacon lévő társaságok száma is, az USA-ban 4000 fölé, ami tíz éve nem fordult elő a lap szerint. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a kamatlábak nulla közelében tartózkodtak, ezért sok befektető új utakra merészkedett, kockázatosabb befektetési lehetőségeket keresett.

Az IPO ETF és az irányadó S&P 500 amerikai tőzsdeindex, öt évre (Tradingview.com)Az IPO ETF és az irányadó S&P 500 amerikai tőzsdeindex, öt évre (Tradingview.com)

A tulajdonosok oldaláról pedig számos startup cég alapítói és más vállalkozások korán beszálló magánbefektetői próbálták a jelenlegi magas részvénypiaci értékeléseket kihasználni. Vagyis jó drágán kiszállni a korábbi befektetésükből, a részvények egy részét nyilvánosan értékesíteni, eladni a piaci szereplők számára.

Mínuszba fordultak a kibocsátások

Ám a nagy érdeklődés és aktivitás ellenére szomorú rekordokat is tartogatott ez az év az IPO-piacon. A The Wall Street Journal új cikke szerint az összes idei részvénykibocsátásnak mindössze 34 százaléka nyereséges év végén, a részvények ekkora hányada van pluszban, tehát majdnem kétharmaduk mínuszban áll.

Pedig novemberben még nagy átlagban nyereségesek voltak, átlagosan 12 százalékkal voltak papírok a kibocsátási áruk felett a Dealogic adatai szerint. December végén viszont már átlagosan kilenc százalékos veszteséggel forognak.

Az FPXE európai IPO-ETF és a Stoxx 600 index dollárra átszámolva, 2021-ben (Tradingview.com)Az FPXE európai IPO-ETF és a Stoxx 600 index dollárra átszámolva, 2021-ben (Tradingview.com)

Az IPO-piac egyébként nagyon különböző vállalatokat jelent, különböző országokból, különböző mérettel és sokféle iparágból. Időben sem volt egyforma a helyzet, tavasszal egy darabig bőven a nyereséges cégek domináltak az IPO-k között, azután pár havonta fluktuált. Májusban inkább az esések domináltak, hogy júliusban ismét a nyereséges cégek legyenek túlsúlyban.

Ezek voltak a leghíresebb kibocsátások

Híres kibocsátás volt például a kínai Didi Global, a svéd növényitej-gyártó Oatly, a Rivian amerikai elektromosautó-gyártó, a dél-koreai Coupang online kereskedelmi vállalkozás vagy a Robinhood kisbefektetői részvény– és kriptodeviza-kereskedési platform.

Kísértenek a magas kamatok

Mi lehet ennek az oka? Befektetők, bankárok és kereskedők szerint két fő oka volt a mínuszos teljesítményeknek. A befektetők elsősorban a kamatlábak emelkedésétől félnek, mivel az első kamatemelés napja vészesen közeleg Amerikában is a jegybank szerepét betöltő Fed részéről. Ez várhatóan csökkenti majd a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, megfordítva azt a folyamatot, aminek az ellenkezője zajlott az utóbbi években.

Az emelkedő infláció nyomán a központi bankok most már komolyan elszántnak tűnnek arra, hogy jövőre emelkedni emelni fogják a kamatlábakat. Ez széleskörű eladási hullámot váltott ki a technológiai részvények körében, mivel ezek különösen érzékenyek a kamatlábakra. Nyereséget ugyanis sok cégnél majd csak valamikor a távoli jövőben lehet várni, az eltelt idő hosszúsága miatt pedig a magasabb kamat jelentős értékelési különbözetet jelent a részvényelemzési modellekben.

Az FPXE európai IPO-ETF és a Stoxx 600 index dollárra átszámolva, az indulás óta (Tradingview.com)Az FPXE európai IPO-ETF és a Stoxx 600 index dollárra átszámolva, az indulás óta (Tradingview.com)

(Kicsit részletesebben, sok részvénykibocsátás mögött egyszerűen az a spekuláció állt, hogy az adott cég, ha most nem is nyereséges, valamikor a jövőben az lesz. Évek múlva nagy nyereségtömeggel tudja majd megörvendeztetni befektetői. Ezeknek a nyereségeknek a diszkontált jelenértéke azonban a magasabb kamatlábak mellett sokkal alacsonyabb, mint alacsony kamatlábak mellett. Vagyis a magasabb kamat alacsonyabb részvényárfolyamot indokol.)

IPO-dömping volt

A másik ok, amiért az IPO-k árfolyamai leestek, egyszerűen maguk az IPO-k lehettek. Egyszerűen nagyon sok volt belőlük, valósággal elárasztották a piacot, túlkínálatot okozva. Ami persze érdekükben állt a kibocsátóknak és a kibocsátásokat levezénylő pénzintézeteknek, brókercégek. De éppen ez az a szituáció, amikor befektetőként különösen óvatosnak érdemes lenni – írja a lap.

Mi várható jövőre?

A 2022-es naptár is felettébb tele van már, több mint 900 társaság mehet t a tőzsdére mintegy egymilliárd dollár értékben. De az eddigi rossz tapasztalatok miatt sokan most átgondolják az árazási terveiket. Bár a legtöbben nem tesznek le teljesen a kibocsátástól.

Intézményi befektetők úgy vélik, hogy talán nem is baj, ha az első napokban nem emelkedik óriásit a részvények ára. Ők ugyanis sokszor nem kapnak meg minden részvényt a jegyzés során, ezért később megpróbállak még vásárolni hozzá. Ha viszont az árfolyam gyorsan nagyon magasra ugrik, akkor ez nehézzé vagy túl drágává válik számukra.

Igaz, az első napok hatalmas teljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy a befektetőket megnyerje e a részvényjegyzéseknek, elcsábítsa őket az IPO-k világába. Amikor viszont esik a papír, veszteség alakul ki, az taszítóan hat sokakra, a szkeptikus befektetők táborát növeli.

ETF-ekkel IPO-kba fektetni?

Vannak egyes alapok, amelyek kifejezetten az IPO-kban igyekeznek részt venni. Ilyenek az európai First Trust IPOX Europe Equity Opportunities ETF (FPXE), vagy az amerikai Renaissance IPO ETF (IPO).

Amint a grafikonokon látszik, az amerikai IPO ETF csúnyán alulteljesítette az idén az irányadó S&P 500 indexet, de hosszú távon, öt évre, az IPO-zás jobb üzlet volt. Ott ugyanis már az IPO-alap hozott sokkal magasabb hozamot az indexnél.

Az európai IPO-kra szakosodott, dollárban jegyzett FXPE is lemaradó volt az idén, de kevésbé, mint amerikai társa. (A Stoxx 600 indexhez képest, amelyet szintén dollárra számoltunk át.) Pár éves távlatban azonban ez is lekörözte az irányadó tőzsdeindexet.

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.