2020. február 12. 05:37

December végére több mint 20 milliárd forintra emelkedett a mezőhegyesi ménesbirtokot üzemeltető cég jegyzett tőkéje.

Az előző év végén megérkezett a maradék 4,2 milliárd forint is az állami tulajdonban lévő mezőhegyesi ménesbirtokot üzemeltető Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez, így a cég jegyzett tőkéje 20,089 milliárd forintra emelkedett - derül ki a cégpapírokból.

Lázár János (Forrás: Facebook) Lázár János (Forrás: Facebook)

A cég Lázár János erőskezű irányítása alatt áll, a volt miniszter kormánybiztosként felügyeli a ménesbirtok működését. Az utasításai alapján állt el például luxusberuházásoktól a tangazdaság, az ügynek ráadásul személyi következményei is lettek.

Az idén januári bejegyzésű tőkeemelésre azért volt szükség, mert a cég tavaly nyáron visszavásárolta a vetőmagüzemet a Limagrain itteni érdekeltségétől, forintban számolva 8,5 milliárd forintért. A vételárat a tulajdonos magyar állam tőkeemelések formájában rendezte: első lépésben tavaly szeptemberben 3,8 milliárd forinttal, majd decemberben további 4,2 milliárd forinttal.

A vetőmagüzem visszavásárlását Lázár János nemzetbiztonsági érdekkel magyarázta, szerinte ugyanis Magyarországnak önellátónak kell lennie vetőmagból.

Mindeközben személyi változások is történtek a cégnél. Tavaly ősszel távozott az addigi vezérigazgató, Pap István Tibor, akinek a mandátuma ugyan 2021-ig szólt, de mivel indult és meg is nyerte a mezőhegyesi polgármesteri választást (függetlenként nyert, megverve a Fidesz jelöltjét), összeférhetetlenség miatt távoznia kellett. Helyére Kovács Norbert került.

Nem Pap volt egyébként az egyetlen, aki indult a választáson, és kötődött a céghez: Tarkó Gábor felügyelőbizottsági tag a helyi képviselőtestületnek is a tagja, ám esetében nem áll fenn az összeférhetetlenség.

A cég vezetésében egyébként illusztris neveket találni, például igazgatósági tag Czakó Borbála volt londoni nagykövet, az EY stratégiai tanácsadója, a legbefolyásosabbnak tartott magyarországi nők elit klubjának tagja. De ott találjuk Rákay Philipet, volt vj-t, aki korábban a Fidesz nagy rendezvényein is szerepet vállalt. Valamint Lázár Vilmos világbajnok fogathajtót, aki a kiskereskedelemben is fontos pozíciót fog, ő a CBA elnöke.

A Zrt. a legutolsó lezárt évben, 2018-ban valamelyest szerényebb évet zárt, mint korábban, az 5,6 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételre 413,5 millió forint adózott eredmény jutott. Egy évvel korábban 880 milliós eredménnyel zártak, de figyelembe kell venni, hogy számos fejlesztés folyt és folyik a 2016-ban visszavásárolt cég központjában és a telephelyein.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.