3p

December végére több mint 20 milliárd forintra emelkedett a mezőhegyesi ménesbirtokot üzemeltető cég jegyzett tőkéje.

Az előző év végén megérkezett a maradék 4,2 milliárd forint is az állami tulajdonban lévő mezőhegyesi ménesbirtokot üzemeltető Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez, így a cég jegyzett tőkéje 20,089 milliárd forintra emelkedett - derül ki a cégpapírokból.

Lázár János (Forrás: Facebook)
Lázár János (Forrás: Facebook)

A cég Lázár János erőskezű irányítása alatt áll, a volt miniszter kormánybiztosként felügyeli a ménesbirtok működését. Az utasításai alapján állt el például luxusberuházásoktól a tangazdaság, az ügynek ráadásul személyi következményei is lettek.

Az idén januári bejegyzésű tőkeemelésre azért volt szükség, mert a cég tavaly nyáron visszavásárolta a vetőmagüzemet a Limagrain itteni érdekeltségétől, forintban számolva 8,5 milliárd forintért. A vételárat a tulajdonos magyar állam tőkeemelések formájában rendezte: első lépésben tavaly szeptemberben 3,8 milliárd forinttal, majd decemberben további 4,2 milliárd forinttal.

A vetőmagüzem visszavásárlását Lázár János nemzetbiztonsági érdekkel magyarázta, szerinte ugyanis Magyarországnak önellátónak kell lennie vetőmagból.

Mindeközben személyi változások is történtek a cégnél. Tavaly ősszel távozott az addigi vezérigazgató, Pap István Tibor, akinek a mandátuma ugyan 2021-ig szólt, de mivel indult és meg is nyerte a mezőhegyesi polgármesteri választást (függetlenként nyert, megverve a Fidesz jelöltjét), összeférhetetlenség miatt távoznia kellett. Helyére Kovács Norbert került.

Nem Pap volt egyébként az egyetlen, aki indult a választáson, és kötődött a céghez: Tarkó Gábor felügyelőbizottsági tag a helyi képviselőtestületnek is a tagja, ám esetében nem áll fenn az összeférhetetlenség.

A cég vezetésében egyébként illusztris neveket találni, például igazgatósági tag Czakó Borbála volt londoni nagykövet, az EY stratégiai tanácsadója, a legbefolyásosabbnak tartott magyarországi nők elit klubjának tagja. De ott találjuk Rákay Philipet, volt vj-t, aki korábban a Fidesz nagy rendezvényein is szerepet vállalt. Valamint Lázár Vilmos világbajnok fogathajtót, aki a kiskereskedelemben is fontos pozíciót fog, ő a CBA elnöke.

A Zrt. a legutolsó lezárt évben, 2018-ban valamelyest szerényebb évet zárt, mint korábban, az 5,6 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételre 413,5 millió forint adózott eredmény jutott. Egy évvel korábban 880 milliós eredménnyel zártak, de figyelembe kell venni, hogy számos fejlesztés folyt és folyik a 2016-ban visszavásárolt cég központjában és a telephelyein.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!