2019. április 4. 19:48
MTI

Jön helyette az Invented in Hungary.

Miután több nagy cég is telepített Magyarországra gyártókapacitást, most arra ösztönzik őket, hogy mérnöki és szolgáltató tevékenységet hozzanak az országba - mondta Menczer Tamás a Think.BDPST konferencia megnyitóján csütörtökön Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hangsúlyozta: ennek érdekében alakították át a támogatási rendszert, hogy már azok a cégek is kaphassanak kormányzati forrásokat, amelyek új technológiát telepítenek az országba. "Made in Hungary volt, Invented in Hungary lesz" - mondta.

Többek között ezért is érdemes szerinte a befektetők és startupok számára, hogy Magyarországon tervezzék a jövőjüket.

Hozzátette: minden mozgásban van, a kormány feladata, hogy lássa és felismerje a világgazdasági változásokat és felkészüljön ezekre. A kormány ennek jegyében dolgozik és végzi külgazdasági tevékenységét.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

A kormányzati munka is hozzájárult ahhoz, hogy évről évre rekordot dönt a Magyarországra érkező befektetések száma. 2018-ban az innovációs szektorban 29 projektet zártak le, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest - emelte ki az államtitkár.

Hozzáfűzte: a befektetők politikai stabilitást és kiszámítható gazdaságot keresnek, és ez Magyarországon adott.

Menczer Tamás megjegyezte, Magyarország szeretne az okos közlekedésben a világ élvonalában maradni, ezt a célt szolgálja a hamarosan megnyíló zalaegerszegi tesztpálya, ahol önvezető autókat tesztelhetnek.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, országa kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy az Európai Unió élen járjon a kutatások területén. Ehhez magas hozzáadott értékre és a világra való nyitottságra van szükség.

Jelezte: a Brexit kimenetelétől függetlenül az Egyesült Királyság folytatja kutatási együttműködéseit európai partnereivel.