<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Financial Times három újságírója összeszedte, minek kell megtörténnie ahhoz, hogy a világ a lehető legkevesebb veszteséggel vészelje át a következő krachot.

Rövid videót tett közzé a Financial Times, melyben három vezető újságírójuk, Rana Foroohar, Rob Armstrong és Martin Sandbu válaszolták meg a lap Instagram-oldalára beérkezett olvasói kérdést:

mik voltak a 2008-as pénzügyi válság legfontosabb tanulságai?

Foroohar szerint az, hogy

  • olyan pénzügyi rendszerre van szükség, ami tényleg a valós gazdasági tevékenységeket támogatja
  • mert míg a '70-es években a legnagyobb bankokból kiáramló pénz java része olyan emberekhez került, akik vállalkozást indítottak, házat vásároltak, és így tovább, ma a London és New York között áramló pénz csak 15 százaléka csapódik le a valódi gazdaságban
  • szóval ismét össze kell kötni a Wall Streetet és a kisvárosok főutcáit

Armstrong szerint

  • a bankoknak sokkal több tőkét kell gyűjteniük, és át kell állniuk a hosszú távú finanszírozásra a rövid távúról
  • ez stabilizálhatja a bankokat egy következő krízis esetén

Armstrong aztán egy bankártól kölcsönzött mondattal érzékelteti a pénzvilág bizonytalan voltát:

Legutóbb majdnem meghaltunk szívrohamban. Ezúttal mibe halunk bele?

Amit úgy kell érteni, hogy a következő krízis nem pont ugyanolyan lesz, mint a legutóbbi, szóval ha akkor meg is úsztuk szívrohamot, az nem azt jelenti, hogy meggyógyítottuk volna a rákot.

Sandbu pedig úgy látja,

  • kezelhetőbbé vált az adósság-átütemezés, habár ennek a gyakorlatnak még ellenállnak Európában

Szerinte az adósság-átütemezéshez kapcsolódik a legfontosabb lecke: nem csináltuk jól a krízis előtt, nem csináltuk jól a krízis alatt, de lassan elindultunk a jó irányba, és ezen múlik, hogyan fogunk boldogulni a következő krízis idején.

Ami a tíz évvel ezelőtti összeomlást megjósoló Nouriel Roubini szerint már itt is van a kanyarban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.