TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az elmúlt hetekben pedig már nőtt a befektetői érdeklődés a papírok iránt.

Tavaly nyáron robbant be a piacra a Magyar Állampapír Plusz, amely rendkívül impozáns kamatozásával - az öt éves futamidő alatt éves átlagban 4,95 százalékot kínál - rögtön a megcélzott lakossági befektetők kedvencévé vált. Az állomány gyorsan kezdett felépülni, idén március végén már 3747,9 milliárd forint megtakarítást tartott a lakosság ebben az instrumentumban.

A legnépszerűbb megtakarítási forma A legnépszerűbb megtakarítási forma

A jegyzések egészen a közelmúltig a megszokott mederben folytak, a Magyar Államkincstár minden héten meghirdette a jegyzést, amely során 100 milliárd forintot kínáltak fel. Áprilisban aztán - nyilván a koronavírus-járvány gazdasági hatására - visszavették a keretet. Az április 14-ével indult jegyzési időszakban már csak 50 milliárd forintot kínáltak fel, azóta ezt a mennyiséget tartják.

A lelkesedés lohadásának első jelei már a járvány kitörése előtt jelentkeztek, de igazán csak március végén esett be a forgalom, az akkor kibocsátott papírok állománya 30 milliárd forint alá került, de áprilisban előfordult ennél is rosszabb heti jegyzés. Ehhez képest a két héttel ezelőtti 38 milliárdos jegyzés jó eredménynek számított, a legutóbbi jegyzés pedig még jobbnak.

Az Államadósság Kezelő Központ statisztikája szerint a legutóbbi, múlt heti jegyzés során a felkínált 50 milliárd forintra 42,695 milliárd forint jegyzés érkezett (a kibocsátott mennyiség végül 51,3 milliárd forint lett).

Vagyis május elején mintha visszatérni látszana a befektetői érdeklődés a MÁP Plusz iránt. A javulás mögött az állam jelentette garancia állhat, egyre többen akarják biztonságban tudni megtakarításaikat. Valamint lejáró egyéb befektetéseik újrapozícionálása is a MÁP Plusz felé fordíthatta a lakosság figyelmét. A jegyzések azonban továbbra sem teszik indokolttá, hogy 50 milliárd forint fölé emeljék a mennyiséget.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.