TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az utóbbi évek jelentős áremelkedése ellenére sem érte még el tetőpontját a hazai ingatlanpiac: a következő években - ha lassabban is - de tovább drágulhatnak az eladó lakások, állítják a Raiffeisen Bank elemzői.

Az alacsony kamatszint, az állami támogatások és a reálbér-növekedés egyaránt fűti a magyarországi ingatlanpiacot, nem várható, hogy a következő években a trend jelentősen megváltozna, az árak növekedésének üteme azonban mérséklődhet – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

A Raiffeisen Lakásárindex adatai alapján 2018-ban országos átlagot tekintve az új építésű lakások 7,3 százalékkal, míg a használt lakások 5,5 százalékkal drágulhatnak majd. Az árak további emelkedése különösen Budapesten, és a vidéki, főleg egyetemi városokban lehet majd látványos.

Az idén év végére a fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára 409.000 forint lehet, míg az új lakások esetében 555.000 forintot kell majd fizetni. 2020-ban pedig a prognózis szerint egy újépítésű lakás várható átlagos négyzetméterára már 612.000 forint lesz, a használt ingatlanok esetén nominálisan kisebb növekedés, 440.000 forintos árszint várható.

Az építőipar nem tud lépést tartani az igényekkel Az építőipar nem tud lépést tartani az igényekkel

Az elmúlt évek dinamikus ingatlanpiaci növekedésének számos érdekes tapasztalata van Pálffy Gergely véleménye szerint. Újra nagyon keresettek lettek a panellakások – ezek ennek megfelelően jelentősen drágultak, a főváros egyes kerületeiben már 25-30 millió forintot is elkérnek egy kétszobás lakótelepi ingatlanért, de a vidéki városokban is erőteljes az árnövekedés. Itt a keresletet elsősorban a hazai vásárlóközönség adja, míg a belvárosi téglalakásokat a legtöbbször azonnali, sokszor rövidtávú kiadásra vásárolják meg.

Módosultak az ingatlanpiaci preferenciák a vidéki nagyvárosokban is, sok helyen a kiadó lakások árai megközelítik a fővárosi árszint alsó sávját. Mivel egy lakáshitel törlesztő-részlete most sok esetben jelentősen alacsonyabb a havi bérleti díjnál, sok szülő a felsőoktatási tanulmányokat megkezdő gyermeke számára inkább vásárol egy ingatlant, amely a felsőoktatási évek után ki- vagy eladható. 

A jelzáloghitel-piacon a Raiffeisen elemzőinek várakozása szerint az új lakáshitelek növekedése a teljes 2018-as évre vonatkozóan 35 százalék lesz. A rögzített kamatozású jelzáloghitelek térnyerése és az átlagkamat csökkenése pedig az idei év hátralévő részében is fennmarad. Az ügyfelek egyre szívesebben választják a rögzített kamatozású jelzáloghiteleket: 2018 márciusában arányuk 76 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 54 százalékról. Az új jelzáloghitelek átlagkamata jelentősen csökkent: a rögzített kamatozású hiteleknél 5  százalék alá került, a változó kamatozásúaknál 3  százalék közelébe – egy év távlatában a csökkenés előbbiek esetében 1,3 százalékpont utóbbiaknál 0,9 százalékpont.

A Raiffeisen elemzői által készített modell szerint a növekedés 2020-ig biztosan kitart, ám a jövő év végén várható kamatemelkedés fokozatosan fékezi majd a piac lendületét: a befektetők egy csoportja visszatérhet a hagyományos pénzügyi instrumentumokhoz. A korábbi évekhez képest jelentősen megemelkedett ingatlanárakkal azonban még sokáig együtt kell majd élniük a potenciális vásárlóknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.