2018. július 19. 11:30
mfor.hu

Az elmúlt napok nyugodt kereskedése után a forint ismét lejtmenetbe kapcsolt, késő délelőtt 325 forint felett állt az euró árfolyama.

A hét elején még 322 alatt is kereskedtek az euróval, ám úgy tűnik a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban ismét növekszik a feszültség, amely a forint árfolyamát is gyengítette. Csütörtök reggel még 324,3 körül volt a kurzus, napközben azonban tovább esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Érdemes megjegyezni, hogy ezúttal más régiós devizák is hasonló rossz pályára kerültek. Szerdán a lengyel zloty esett nagyot, ma reggel pedig a török lírát kezdték agresszívebben adni a befektetők. Az Equilor elemzői szerint ennek hátterében részben az áll, hogy a Kínai Jegybank alá tartozó, SAFE kormányügynökség szóvivője kijelentette, felülvizsgálják a kereskedelmi feszültségek hatását a határon átnyúló tőkeáramlásokra, és várhatóan anticiklikus intézkedéseket fognak hozni a rövid távú volatilitás csillapítása érdekében.


A kínai jegybank devizatartalékai bőségesen elegendőek az intézkedéscsomaghoz, ezen kívül javítani és optimalizálni fogják a mikroszintű piacfelügyeletet, illetve a makroprudenciális irányítást, mellyel a rendszerszintű pénzügyi kockázatokat csökkentik. 2017. májusában, a jüan jelentős gyengülése miatt a jegybank egy anticiklikus tényezőt adott a középtávú referencia-kamatláb számítási képletéhez, azonban ezt az idei év elején eltávolították, miután a jüan visszaerősödött. Egyes piaci szereplők arra számítottak, hogy ezt a tényezőt ismét behelyezik, azonban ez egyelőre nem történt meg, így a mai kereskedésben folytatódik a jüan gyengülése a dollárral szemben, mely húzza magával a feltörekvő piaci devizák többségét.