2018. április 25. 09:01
mfor.hu

A 10 éves államkötvények hozama elérte Amerikában a 3 százalékot, a befektetők pedig eladási módba kapcsoltak a tőzsdéken.

Az amerikai állampapírpiaci hozamok emelkedése miatt jelentősnek mondható csökkenéssel zártak a tengerentúli részvényindexek, az S&P 500 index 1,34%-ot, a Dow Jones Industrial 1,74%-ot, a Nasdaq Composite 1,7%-ot esett. Ázsiában is negatív a hangulat, de jóval kisebb mértékű a csökkenés, átlagosan 0,5-1,0% közötti veszteségeket látunk. A nyugat-európai piacok 1% körüli csökkenéssel indíthatják a mai kereskedést, írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A kezdeti emelkedés után beesett a Caterpillar árfolyama, a kurzus több mint 6%-os mínuszban zárt. A cég kedvező negyedéves eredményekről számolt be piacnyitás előtt, hiszen az egyszeri tételektől mentes EPS és az árbevétel is jelentősen meghaladta a piaci várakozásokat. Emellett a Caterpillar 8,25-925 dolláros sávról 10,25-11,25 dollárra emelte a tisztított éves EPS várakozását. A kiemelkedő eredmények azonban a vezetőség szerint a teljesítmény maximumát jelölik ki, azaz ennél csak gyengébb eredményeket érhetnek el. Az óvatos kommentár elbizonytalanította a befektetőket, melynek alapját a Trump által kivetett acél és alumínium importvámok adják, hiszen a Caterpillar szerint a termékbeszerzés költségei minden bizonnyal emelkedhetnek. Az elemzői kommentárok alapján ez meglepetés volt a piac számára, mivel eddig úgy számoltak, hogy a cég mérete és alkupozíciója ellensúlyozni tudja az alapanyagárak emelkedését.

Ma piaczárás után teszi közzé első negyedéves eredményeit a Facebook. Az eredmények tekintetében a piac 11,41 milliárd dolláros bevétellel és 1,35 dolláros részvényenkénti eredménnyel számol, mely mind a két esetben növekedést jelentene. A befektetők kíváncsian várják, vajon igaza lesz-e Zuckerbergnek és a Cambrigde Analytica botránya nem befolyásolja érdemben az eredményeket. A március közepén kipattant botrány leginkább a hirdetések árazására lehet hatással, amely a fő bevételi forrása a Facebooknak.