2020. március 27. 21:48
mfor.hu

A pénteken tartott gyors szavazással az USA Képviselőháza jóváhagyta a kétezer dolláros koronavírus-csomagot, amely segít az USA gazdaságának megbirkózni a járvánnyal. A tőzsde nem reagált pozitívan.

Már csak Donald Trump elnök aláírására van szükség, aki várhatóan gyorsan aláírja a csomagot. A republikánusok által vezetett szenátus egyhangúlag elfogadta azt még szerdán későn este. A piacok persze erre már számítottak, az lett volna rendkívül meglepő, ha nem fogadják el.

Voltak képviselők, akik kifogásolták a hatalmas csomagot, mert az nagymértékben növeli az államadósságot. Mások a munkanélküli-ellátás miatt támogatták, amely sok embereknek segít a túlélésben.

Donald Trump az 50. Világgazdasági Fórumon, Davosban, 2020. január 21-én.

A pénteki szavazás azt a hírt követi, hogy az Egyesült Államok lett az az ország, ahol a legtöbb COVID-19 eset történt a világon – írta a Marketwatch. A múlt héten pedig rekordszámú, 3,28 millió amerikai igényelt munkanélküli-ellátást a járvány kitörése miatt.

Az amerikai tőzsdén a 2-3 százalékos mínuszban levő indexek a tervezet elfogadásának hatására kissé javultak, de ez átmenetinek bizonyult. A magyar idő szerint 21 órás zárásra az S&P 500 3,3, a Nasdaq Composite index 3,8, a Dow Jones ipari átlag 4,1 százalékos mínuszba vonult vissza.

Az árupiaci termékek nagy része mínuszban van, élen az olajjal, amely öt százalék körüli mértékben esik. (Olajpiaci anomáliákról ma itt írtunk.)

Ez aztán a csomag

Az amerikai történelemben az eddigi legnagyobb gazdasági csomagterv ténylegesen 2200 milliárd dollár értékű. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök jelezte, hogy a törvényhozók előkészítenek majd egy újabb gazdasági csomagtervet is. A törvényjavaslatot átküldték a Fehér Házba, ahol Donald Trump elnök az aláírásával törvényerőre emeli. A elnök már jelezte, hogy azonnal aláírja a csomagtervet.
A csomag 290 milliárd dolláros keretet biztosít, hogy több millió amerikainak maximálisan egyszeri 1200 dolláros csekket kézbesíthessenek. Az összegeket az évi jövedelem arányának megfelelően utalják, s akinek évi 99 ezer dollárnál magasabb a jövedelme, nem részesülhet a segítségből. A családok továbbá gyermekenként 500 dolláros szintén egyszeri támogatást is kapnak. Heti 600 dollárral megnövelik a munkanélküli segély összegét, s a járvány miatt elbocsátottak négy hónapon keresztül kapják a támogatást. Az általában hat hónapig járó munkanélküliségi segélyt a törvény életbe lépése után további 13 hétig folyósítják. Munkanélküli segélyért folyamodhatnak majd a magánvállalkozók, az alvállalkozók és a szerződéses dolgozók is, akik eddig nem voltak jogosultak munkanélküli segélyre. A munkanélküliek megsegítésére a csomagterv 260 milliárd dollárt biztosít.

A tervezet 377 milliárd dollárt irányoz elő az 500 főnél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások hiteleire és pályázataira, 504 milliárd dollárt különít el a repülőgépgyártó cégek és a légitársaságok számára. Az egyes tagállamok és városok 150 milliárd dollár pluszpénzt kapnak a válság kezelésére, 100 milliárdot a kórházaknak és általában az egészségügyi szolgáltatóknak szánnak. Lélegeztetőgépek, orvosi maszkok és más gyógyászati segédeszközök beszerzésére 16 milliárdot, oltóanyag előállítására és gyógyszerekre további 11 milliárdot irányoz elő a csomagterv. A járványügyi és betegségmegelőzési országos központ (CDC) 4.3 milliárd dolláros segítségre számíthat, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) 45 milliárd dollárt kap.

Emellett több milliárd dollár értékű segítséget kap még az oktatási rendszer és a tömegközlekedés is. A csomagterv pénzügyi alapot hoz létre a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszerrel (Fed) közösen a bajba került nagyvállalatok, a tagállamok és az egyes városok számára. A jegybankkal közösen életre hívott program egyébként összesen 4500 milliárd dollár értékű lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.