5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár rengeteg a kockázat és a kisbefektetők hangulata egyenesen pocsék, a tőzsdei árfolyamok az USA-ban és sok más országban is alapvetően feljebb araszolnak. Az amerikai S&P 500-index és a bitcoin is magasabban áll már, mint a háború előtt. Mi lehet ennek az oka? (Hangfelvétellel.)

A részvénypiacok az idén meglehetősen volatilisek, azaz nagyok az áringadozások, és állandóan a kockázatokról szólnak a tudósítások. De mitől is félnek a piacok? Sok mindentől.

  • Az orosz-ukrán háborútólezzel összefüggésben a kereskedelem és a gazdasági növekedés zsugorodásától.
  • Az inflációtól és a kamatemelési hullámtól, amely az USA-ban és sok más országban kibontakozott.
  • kínai Covid-problémáktól, amelyek szintén a növekedés lassulását okozhatják és fokozzák az ellátási láncok zavarait.
  • De ehhez jön még sok más is, mint a kínai ingatlanpiaci lufi, a kínai adósságválság, a kínai internetes cégek szabályozása az állam részéről.

Pesszimista kisbefektetők

Ilyen hangulatban nem csoda, hogy nagyon pesszimisták az amerikai kisbefektetők, már mintegy 20 hete. A háború előtti hetekben is borúlátók voltak. Az AAII (American Association of Individual Investors) rendszeres felmérése szerint csak 24,7 százalékuk vár részvénypiaci áremelkedést a következő hat hónapban, ami extrém alacsonynak számító érték. A pesszimisták aránya pedig nagyon magas.

Mekkorát estek a piacok?

A borzasztó rossz hangulatban a részvényindexek nem is teljesítenek olyan rosszul. Az S&P 500 a tavaly őszi 4820 pont körüli csúcsról péntekig 4490-re esett – ez csak hét százalék. Február 23-án 4300 körül volt, február 24-én 4100-ra esett, de most pluszban van a háború előtti állapothoz képest is.

A német DAX-index 14 600 körül volt a háború előtt, most 14 280, tehát nem sokkal van lejjebb. A bitcoin pedig mintegy tíz százalékkal magasabbra ment ez idő alatt. Mi ennek az oka? – tette fel a kérdést a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa, Eidenpenz József a TrendFM rádió reggeli műsorában.

A Fed még így is túl laza

A megoldást abban is lehet keresni, hogy az extrém pesszimizmust gyakran követik a tőkepiacon emelkedések, a pesszimisták ugyanis már eladtak, kevés eladó, kínálat maradt a piacon. Így kisebb kereslet is felfelé mozdíthatja az árfolyamokat. Tehát a “félelem falán” emelkednek az indexek, mint már sokszor a történelemben.

Másrészt pedig az amerikai infláció és a kamatszint között még mindig óriási a szakadék, súlyosan negatívak a reálkamatok – ahogyan sok más országban, például az EU-ban is. Ez egyfajta fundamentális alapot is adhat az emelkedésnek.

A DeFi-ben van magas kamat

A kriptodevizák iránti keresletet növelheti az is, hogy abban az ágazatban – bár jóval magasabb kockázat mellett – sokkal magasabb hozamot, kamatot el lehet érni. A DeFi (decentralizált pénzügyek vagy decentralizált finanszírozás) emiatt egyre több kisbefektetőt vonz. Erre utalnak a statisztikák is, amelyek szerint mintegy kétezer milliárd dollár van DeFi-konstrukciókban lekötve, nem sokkal kevesebb, mint a novemberi történelmi csúcsok idején.

Az adást itt hallgathatja meg:

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!