<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár rengeteg a kockázat és a kisbefektetők hangulata egyenesen pocsék, a tőzsdei árfolyamok az USA-ban és sok más országban is alapvetően feljebb araszolnak. Az amerikai S&P 500-index és a bitcoin is magasabban áll már, mint a háború előtt. Mi lehet ennek az oka? (Hangfelvétellel.)

A részvénypiacok az idén meglehetősen volatilisek, azaz nagyok az áringadozások, és állandóan a kockázatokról szólnak a tudósítások. De mitől is félnek a piacok? Sok mindentől.

  • Az orosz-ukrán háborútólezzel összefüggésben a kereskedelem és a gazdasági növekedés zsugorodásától.
  • Az inflációtól és a kamatemelési hullámtól, amely az USA-ban és sok más országban kibontakozott.
  • kínai Covid-problémáktól, amelyek szintén a növekedés lassulását okozhatják és fokozzák az ellátási láncok zavarait.
  • De ehhez jön még sok más is, mint a kínai ingatlanpiaci lufi, a kínai adósságválság, a kínai internetes cégek szabályozása az állam részéről.

Pesszimista kisbefektetők

Ilyen hangulatban nem csoda, hogy nagyon pesszimisták az amerikai kisbefektetők, már mintegy 20 hete. A háború előtti hetekben is borúlátók voltak. Az AAII (American Association of Individual Investors) rendszeres felmérése szerint csak 24,7 százalékuk vár részvénypiaci áremelkedést a következő hat hónapban, ami extrém alacsonynak számító érték. A pesszimisták aránya pedig nagyon magas.

Mekkorát estek a piacok?

A borzasztó rossz hangulatban a részvényindexek nem is teljesítenek olyan rosszul. Az S&P 500 a tavaly őszi 4820 pont körüli csúcsról péntekig 4490-re esett – ez csak hét százalék. Február 23-án 4300 körül volt, február 24-én 4100-ra esett, de most pluszban van a háború előtti állapothoz képest is.

A német DAX-index 14 600 körül volt a háború előtt, most 14 280, tehát nem sokkal van lejjebb. A bitcoin pedig mintegy tíz százalékkal magasabbra ment ez idő alatt. Mi ennek az oka? – tette fel a kérdést a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa, Eidenpenz József a TrendFM rádió reggeli műsorában.

A Fed még így is túl laza

A megoldást abban is lehet keresni, hogy az extrém pesszimizmust gyakran követik a tőkepiacon emelkedések, a pesszimisták ugyanis már eladtak, kevés eladó, kínálat maradt a piacon. Így kisebb kereslet is felfelé mozdíthatja az árfolyamokat. Tehát a “félelem falán” emelkednek az indexek, mint már sokszor a történelemben.

Másrészt pedig az amerikai infláció és a kamatszint között még mindig óriási a szakadék, súlyosan negatívak a reálkamatok – ahogyan sok más országban, például az EU-ban is. Ez egyfajta fundamentális alapot is adhat az emelkedésnek.

A DeFi-ben van magas kamat

A kriptodevizák iránti keresletet növelheti az is, hogy abban az ágazatban – bár jóval magasabb kockázat mellett – sokkal magasabb hozamot, kamatot el lehet érni. A DeFi (decentralizált pénzügyek vagy decentralizált finanszírozás) emiatt egyre több kisbefektetőt vonz. Erre utalnak a statisztikák is, amelyek szerint mintegy kétezer milliárd dollár van DeFi-konstrukciókban lekötve, nem sokkal kevesebb, mint a novemberi történelmi csúcsok idején.

Az adást itt hallgathatja meg:

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.