2018. november 12. 09:40
mfor.hu

A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs meglehetősen borús képet festett a szénhidrogének piacáról.

 

A Goldman Sachs elemzője szerint 2020-as években hiány lesz nyersolajból. Azzal indokolja véleményét az elemző, hogy az energiavállalatok tisztább energiahordozók termelésére kívánnak áttérni, amelyeknek alacsonyabb a széndioxid kibocsátása, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Azon olajtársaságok, melyek nem szeretnének kevésbé szennyező energiahordozóra áttérni, úgy járhatnak, mint a szenes cégek az elmúlt öt évben, folyamatosan veszíthetnek értékükből, a befektetők elfordulása miatt.

Az olajvállalatok a jövőben a kisebb CO2 kibocsátás miatt a gáz felé fordulhatnak, azonban ennek az infrastruktúrának a kiépítése hatalmas tőkeberuházást igényel, elég ha a csőhálózatokra gondolunk. Másrészt kevesebb tőke fog maradni az olajberuházásokra, melynek csökkenő termelés és magasabb olajárak lesznek a következményei. A gáz kitermelés előretöréséből a hatalmas állam által támogatott vállalatok fognak tudni csak részesedni a beruházások tőkeintenzivitása miatt.