2018. július 18. 09:08
mfor.hu

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell optimistán nyilatkozott az amerikai gazdaság állapotáról.

Powell megerősítette korábbi véleményét, miszerint a fokozatos kamatemeléseknek jó alapot adnak a folyamatosan javuló gazdasági mutatók. Nem hangzott el újdonság a beszédben, de a piaci szereplők kedvezően fogadták.

Esther George, az idei évben nem szavazó döntéshozó is hasonló véleményt fogalmazott meg, a jegybanknak törekednie kell rá, hogy megelőzzék a nem kívánt inflációt, de a kamatemelési ütemnek nem szabad túl gyorsnak lennie, mert az recessziót idézne elő, írta hírlevelében az Equilor. George korábban gyorsabb kamatemelést szorgalmazott, azonban a tegnapi beszédében kiemelte, hogy a beérkező inflációs, munkaerőpiaci és növekedési adatok függvényében kell dönteni a továbbiakban. A jegybankár szerint hamarosan meg kell célozni az egyensúlyi kamatszintet, mely – optimális esetben – sem negatív, sem pozitív hatást nem gyakorol az inflációra és a gazdasági növekedésre.

A határidős árazások alapján emelkedett a szeptember 26-i kamatemelés esélye, 89 százalékról 92 százalékra, és 64  százalék az esélye, hogy az idei évben a szeptemberin kívül még egy szigorító lépésre kerül sor. A dollár árfolyama jelentősen erősödött a Powell-beszédet követően.