<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Durván romlottak a várakozások, elérték a pandémia első időszakának szintjét.

A pandémia elején tapasztalt szintre süllyedt a lakosság szubjektív jövedelmi helyzete, hitelfelvételi nyitottsága és megtakarítással kapcsolatos várakozásai, derült ki a Scale Research friss kutatásából a portfolio.hu jelentése szerint. Az elmúlt két éves erősödés drasztikusan visszaesett.

2022 márciusában a lakosság mindössze 15 százaléka vélte úgy, hogy jövedelmi helyzete javulni fog rövid távon, így többet költhet a következő évben. Ez az arány még a pandémia alatt mért értéknél is kevesebb, ugyanis akkor a lakosság 17 százaléka vélekedett így. Ráadásul a 2021-es adatokhoz viszonyítva is meglehetősen rosszak ezek az adatok, hiszen akkor a lakosság 22 százaléka számított arra, hogy többet tud költeni a következő évben, ehhez képest idén 7 százalékos csökkenést látunk. A lakosság 53 százaléka ezzel szemben romlást vagy stagnálást vár idén tavasszal, ez a szint pedig 2020 első félévének felel meg.

Emellett a lakosság 68 százaléka nem érzi azt, hogy a közeljövőben hitelt vehetne fel, és 9 százalék véli ennek az ellenkezőjét, a többiek bizonytalanok. Az elemzés további részét itt olvashatja el.