2018. augusztus 17. 09:06
mfor.hu

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. 2018 első félévét a nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) 4,1 milliárd forintos konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta.

Már érződnek a Takarék Csoport tavaly nyáron elfogadott, 2021-ig szóló stratégiájának pozitív hatásai. A Takarék Jelzálogbank első féléves pozitív eredményéhez működési kiadásainak tudatos csökkenése is hozzájárult. Nemcsak az üzleti, hanem a bérköltségei is mérséklődtek, ami a bank létszámcsökkenésén keresztül az egy főre jutó eredményességét is támogatta. Emellett az is pozitívan hatott, hogy – a Takarék Csoport ötéves stratégiáját követve – a Takarék Jelzálogbank a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-n kívüli részesedéseit értékesítette 2017 decemberében.

"A Takarék Jelzálogbank 2018 áprilisától nem vesz részt közvetlen lakossági jelzáloghitelezésben, e funkcióját teljes mértékben átadta a Takarék Kereskedelmi Banknak. A hazai jelzálogbankok legaktívabb kibocsátója tavasztól kizárólag jelzáloglevelek kibocsátására és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozására összpontosít" – mondta el Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke. Ennek köszönhetően a 2017 végi 76,6 milliárd forintos konszolidált refinanszírozott állományát a Takarék Jelzálogbank 2018 első félévének végére több mint 14 százalékkal, 87,6 milliárd forintra növelte, a külső banki partnerek refinanszírozott ügyleteinek száma pedig meghaladta a 20 ezret. A teljes refinanszírozott állomány immár több mint 10 bank között oszlik meg, ami azt jelenti, hogy a törvényi előírás által érintett hitelintézetek csaknem fele veszi igénybe a Takarék Jelzálogbank szolgáltatását.  

Elsőként, idén március elején a Takarék Jelzálogbank szervezett olyan aukciót, amelyen a felajánlott értékpapírok minden tekintetben megfeleltek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018 februárjában elindult jelzáloglevél-vásárlási programja feltételeinek. A Takarék Csoport szakosított hitelintézete 2018 első felében igen aktív volt a hazai tőkepiacon. Jelzáloglevél- kibocsátásait a Takarék Jelzálogbank továbbra is elsősorban a JMM-nek való megfelelés érdekében refinanszírozandó partnerek igényei alakították, de az értékpapírok struktúráját az MNB-program is befolyásolta.

"A Takarék Jelzálogbank arra törekszik, hogy versenyképes árazás mellett képes legyen nagy piaci volumenek kezelésére. Ebben az idei évet jellemző kedvező szabályozási és piaci tendenciák is segítik. A lakáshitelezési piac tartós élénkülésétől, az MNB jelzáloglevél-piaci vásárlásaitól, valamint a JMM minimális szintjének 15-ről 20 százalékra való emelésétől jelentős refinanszírozási aktivitást és a refinanszírozott állomány további növekedését várjuk" – emelte ki Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke.

A félévet a magyar számviteli sztenderdek alapján 1,8 milliárd forintos adózás után eredménnyel záró Takarék Kereskedelmi Bank is kiugróan teljesített: 182,8 százalékkal több lakáscélú jelzáloghitelt helyezett ki, mint az előző év azonos időszakában. A lakáscélú hitelezésben az állományi piaci része 3,8 százalékról 4,2 százalékra emelkedett egy év alatt. Ez alapvetően a nagyon kedvező piaci környezetnek (az alacsony kamatnak, a nagyobb lakásvásárlási kedvnek, az építőipar fellendülésének és a tovább javuló családi otthonteremtési kedvezményeknek) köszönhető. A vállalati folyósításon belül kiemelkedő maradt a kötött felhasználású hitelek kihelyezése (22 milliárd forint 2018 első félévben), amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 81,2 százalékkal nőtt.